Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv
Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău informează despre riscul sporit de răspândire și import a focarelor de boli infecțioase, în legătură cu fluxul refugiaților pe teritoriul Republicii Moldova în urma crizei actuale a conflictului din Ucraina.
În contextul situației epidemiologice nefavorabile prin rujeolă, rubeolă, poliomielită, difteria în țara vecină, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău atenționează despre intensificarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor în colectivitățile pentru copii:
- A asigura respectarea 52 alin. (6) din Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice nr. 10 din 03.02.2009, conform căreia „Admiterea copiilor în colectivități și instituții educaționale și de recreere este condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”.
- A evita admiterea în colectivitățile organizate a copiilor nevaccinați neargumentat cu verificarea statutului vaccinal al fiecărui copil în parte, conform certificatului de vaccinare (f-063-3/e).
Menționăm că, vaccinarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a unor boli infecțioase cu un impact negativ major asupra sănătății publice.
De aceea, menținerea unei acoperiri vaccinale optimale ar trebui să fie o prioritate pentru toate sistemele de sănătate în vederea prevenirii reapariției unor epidemii de boli transmisibile, ce au fost eliminate aproape în totalitate datorită vaccinurilor.
Mai multe detalii….Fișier atașat
24.03.2022