Implementarea proiectului – „OLIMP reciclează”

Astăzi, 30 martie 2022, în incinta instituției IPLT „OLIMP”, a avut loc activitatea de inaugurare a proiectului ecologic „OLIMP reciclează”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Problema deșeurilor este cea mai actuală problemă ecologică în lume. De la deșeurile generate de oameni se trag și celelalte probleme ecologice, precum poluarea apei și a aerului, degradarea solului și daune întregului ecosistem.

Problema ecologică a deșeurilor – este o problemă internațională, de aceea IPLT „OLIMP” și-a propus să ia parte la rezolvarea problemei deșeurilor generate de elevi în timpul procesului instructiv.

Realizarea proiectului ecologic „OLIMP reciclează” a pornit de la ideea că școala joacă un rol foarte important în formarea unei deprinderi ecologice și verzi aplicabile în condiții casnice, în cadrul școlii, dar și în multitudinea de activități verzi la nivel profesional. Cei peste o mie de elevii instruiți în domeniul colectării selective a deșeurilor sunt factorii de decizie de mâine, iar atitudinea și educația pe care o primesc în prezent le va influența comportamentul pe viitor.

Astfel în cadrul instituției au fost Instalate la fiecare etaj al blocului două tipuri de tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor:

  • Plastic+ metal
  • Pahare+ambalaje+TetraPack

Deșeurile colectate selectiv de către elevi sunt evacuate la plasa fabricii de sortare, care este instalată în curtea liceului. Ulterior deșeurile sunt evacuate sistematic (de două ori pe  săptămână) de lucrătorii fabricii de sortare ABS Recycling și utilizate pentru reciclare.

Totodată, grupul de inițiativă „Poliția ECO” va monitoriza procesul, explicând repetat cum să sortăm deșeurile corect.

Menționăm că, pe parcursul lunii martie în cadrul instituției au fost organizate un șir de alte activități instructiv-educative, care au urmărit informarea elevilor despre colectarea selectivă a deșeurilor:

  • Ore informative cu elevii claselor primare și gimnaziu realizate de Consiliului Elevilor;
  • Imprimarea posterelor informative, fliere, buclete despre proiect și mediatizarea de către elevii;
  • Flash-mob Selectează corect deșeurilor;
  • Expoziția de desene „În lumea celor care nu cuvântă!”.

Scopul acțiunilor realizate constă în modelarea comportamentului și formarea unor deprinderi durabile și eco-responsabile în rândul elevilor și cadrelor didactice.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).