Implementarea proiectului – „Școala în aer liber o soluție eficientă”
Astăzi, 29 martie 2022, în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic „Petru Zadnipru” a avut loc evenimentul de inaugurare a Proiectul „Școala în aer liber o soluție eficientă”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”
Scopul proiectului: Susținerea educației ecologice prin amenajarea unui spațiu verde din curtea IPLT „Petru Zadnipru” Obiectivele proiectului:
- Cunoașterea mediului prin stimularea curiozității pentru investigarea realității înconjurătoare;
- Formarea și exersarea unor abilități practice în scopul realizării unor obiecte funcționale;
- Crearea unei atitudini pozitive față de natură prin realizarea unor activități de educație ecologică;
- Creșterea rolului școlii în formarea unei noi atitudini ecologice;
- Înființarea spațiilor verzi și popularizarea biodiversității biologice în cadrul IPLT „Petru Zadnipru”;
- Plantarea arborilor și arbuștilor decorativi;
- Îmbunătățirea aspectului peisagistic al IPLT „Petru Zadnipru”.
Odată cu obținerea finanțării s-a dat start implementării proiectului propriu zis. Inițial a fost elaborat un banner informativ cu conținutul proiectului, fiind amplasat în holul liceului, unde fiecare elev/cadru didactic au avut posibilitatea de a face cunoștință cu ideile și pașii proiectului.
A fost organizat și desfășurat un concurs de design la care au participat elevi din diferite clase. Au obținut în cadrul concursului următoarele rezultate:
- Balan Livia, cl. a XII-a „B”- locul I;
- Surchicin Nicoleta, cl. a XII-a „B”- locul I;
- Pavlenco Anastasia, cl. a 10 „A”- locul I;
4.Roșca Daniela, cl. a XII-a „B”- locul II;
5.Cucer Nicoleta, cl. a VII-a „A”- locul II;
6.Frunza Ian, cl. A VII-a „A”- locul II;
7.Burlac Ariadna, cl.a VIII-a „A”- locul III;
8.Moraru Iuliana, cl.a VII-a „A”- locul III.
Lucrările concursului au fost plasate în holul instituției. Cu mult interes și dăruire s-au implicat elevii claselor a VII-a, precum și elevii din clasele liceale în procesul de salubrizare.
Totodată, elevii instituției au participat la procesul de afânare a solului, au ajutat la curățirea terenului de diferite resturi, fetele s-au inclus la vopsirea cu var a copacilor. Toți au demonstrat sentiment de mândrie pentru liceul drag și pentru faptul că reușesc să aducă contribuția personală la amenajarea și înverzirea terenului.
Pe parcursul demarării proiectului elevii din cadrul liceului au participat la un șir de activități ecologice. La realizarea acestor activități au fost implicați mai multe cadre didactice, din cadrul mai multor discipline:
v Vlas Ina- coordonatorul activităților- „Ecomoda”
v Iordon Nadejda, profesor de biologie-concurs de filmulețe Video
v Chistol Maria, professor de Limba engleză-cărți digitale
v Pînzari Maria, profesor de Limba română-esee cu genericul „Suntem generația ECO”
v Carp Lilia, profesor de Educație plastică – postere „Lucruri ciudate de tot se întamplă pe glob”
v Olaru Nicoleta, profesor de Educație fizică-Flashmob”
v Moraru Violeta, profesor de Limba român – Esee
Rezultatul final: Ridicarea nivelului de cultură ecologică în rândul liceenilor prin implicarea lor în activitățile de amenajare a spațiului preconizat (curățarea zonei înainte de amenajare, plantarea materialului săditor, îngrijirea plantelor), încurajarea elevilor și încadrarea acestora în procesul de înverzire a liceului. În context menționăm că, atingerea obiectivului principal al proiectului prin îmbunătățirea aspectului estetic al teritoriului și încadrarea tuturor elementelor existente într-un peisaj unic ce va contribui la educația ecologică și crearea condițiilor favorabile pentru publicul larg, îngrijirea la nivel înalt a colecțiilor de plante nou create. Crearea unui sistem amplu și funcțional de lucru pe tot parcursul existenței spațiului verde. Așa cum lucrurile frumoase se fac în echipă, în procesul derulării proiectului elevii instituției ghidați de coordonatorul proiectului Iordan Nadejda, au fost încurajați și susținuți de directorul Barnaciuc Daniela, și cadrele didactice din IPLT „Petru Zadnipru”.
Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
29.03.2022