Implementarea proiectului – ,,Sera ecologică, Laboratorul verde”

Astăzi, 30 martie 2022, Gimnaziul nr. 68, satul Dobrogea, a inaugurat proiectul ,,Sera ecologică. Laboratorul verde”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”.

În conformitate cu planul de acțiuni privind implementarea proiectului, în instituție a fost instituită ,,Echipa Verde”. Aceasta la rândul ei a  organizat o campanie de mediatizare a proiectului, ce prevedea activități teoretico-practice de instruire și informare a elevilor, părinților și cadrelor didactice.

În cadrul campaniei ”Înverzim școala și teritoriul adiacent” elevii, părinții și cadrele didactice au colectat semințe de plante decorative, puieți, butași de plante.

Au fost desfășurate acțiuni de salubrizare a spațiilor verzi pe întreg teritoriul școlar.

Totodată, pentru dezvoltarea unui model inovativ de planificare și educație sustenabilă în rezolvarea problemelor de mediu au fost organizate ședințe – online cu părinții și elevii claselor I – IX, aceștia fiind informați despre scopurile, obiectivele, impactul și rezultatul proiectului. Concomitent a fost identificat, amenajat și dotat spațiul unde va fi instalată sera și efectuate lucrările de trebuință.

După ce au fost primite materiale necesare au fost efectuate următoarele lucrări:

  • Asamblarea și instalarea serei.
  • Plantarea semințelor, puieților și butașilor de plante decorative și legume.
  • Compostarea materialelor biodegradabile.
  • Menționăm că, zilnic se efectuează lucrări de îngrijire a plantelor.

În crearea de parteneriate comunitare pentru dezvoltarea durabilă, instituția a fost dotată cu lăzi de compostare și de acumulare a materialelor reciclabile, urne, arbori și arbuști pentru plantare.

Mesaje de recunoștință au fost adresate de către elevi și părinți organizatorilor proiectului „Școala Orașului Verde”, acesta fiind un proiect cu durabilitate si eficiență, ce oferă posibilități de a implementa noile cunoștințe obținute pentru a modela un viitor ecologic demn pentru toți.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).