În atenția cadrelor didactice și conducătorilor instituțiilor de învățământ preșcolar

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău atenționează directorii instituțiilor de învățământ preșcolar, că sărbătorile de iarna sunt un motiv pentru intensificarea parteneriatului dintre instituție și părinți bazat pe respectarea drepturilor copilului.

Pentru buna organizare și desfășurare a activităților prilejuite sărbătorilor de iarnă, conducătorii instituțiilor de învățământ preșcolar din municipiul Chișinău se obligă:

1. Să asigure informarea angajaților din instituție și a comunității de părinți cu conținutul Ordin nr. 1764 din 14.12.2022 Cu privire la organizarea activităților extracurriculare cu prilejul sărbătorilor de iarna în instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău emis de DGETS.

2. Să emită ordine interne privind organizarea și desfășurarea activităților prilejuite sărbătorilor de iarnă.

3. Să repartizeze copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar, în cadrul sărbătorilor de iarnă, cadourile procurate centralizat din bugetul municipal.

4. Să interzică pretinderea sumelor de bani pentru cadouri, brad, jucării de brad, etc.

5. Să informeze repetat părinții și cadrele didactice cu prevederile art. nr. 315 din Codul Contravențional „luarea sau darea de recompensă nelegitimă sau de folos material”.

Totodată, menționăm că, cadourile pentru sărbătorile de iarnă (peste 32 de mii de cadouri pentru copii din grădinițe), deja, tradițional, al 4-lea an consecutiv, sunt procurate de Primăria municipiului Chișinău și sunt oferite de municipalitate pentru ca niciun copil să nu rămână fără darul de Crăciun. Reamintim că, toate aceste cadouri sunt distribuite grădinițelor gratuit.

În context, îndemnăm părinții ca surprizele / cadourile personale pentru proprii copii să fie oferite înafara instituțiilor de învățământ.

Decizia privind participarea părinților la matineele din incinta instituției revine directorilor instituțiilor de învățământ preșcolar în comun cu părinții, după analiza situației epidemiologice din instituție, asigurând toate normele de siguranță și de igienă.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău, își reafirmă intoleranța față de nerespectarea prevederilor actelor normative: Codul Educației al Republicii Moldova, Codul de etică al cadrului didactic, Legea integrității nr. 82 din 25.05.2017, Ordinele MEC și DGETS.