În atenția membrilor comunității educaționale și civile

În contextul declarației privind calcularea sporurilor salariale specifice pentru angajații din sistemul educațional, expusă în cadrul conferinței de presă, de Valentina Olaru, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, DGETS menționează următoarele:

  • Sporul specific este atribuit cadrelor didactice conform Legii nr. 270/2018 și a Hotărârii de Guvern nr. 1231/2018.
  • DGETS fiind organul local de specialitate în municipiul Chișinău pune în aplicare actele normative menționate mai sus, astfel toate cadrele didactice din municipiul Chișinău, în drept de a beneficia de sporul specific, primesc sporul salarial menționat.
  • În Scrisoarea Ministerului Educației și Cercetării nr. 03/1-09/3843 din 17.08.2023, care conține recomandări privind plata sporului specific, expresia „personal cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific” reprezintă formulare interpretativă.
  • În rezultat, s-a expediat către Ministerul Finanțelor Scrisoarea nr. 01-18/354 din 27.09.2023 de concretizare . La momentul declarației de presă a Ministerului Educației și Cercetării, Ministerul Finanțelor nu a răspuns solicitantului.

DGETS accentuează, cu toată responsabilitatea, cadrele didactice din instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău beneficiază de sporul specific prevăzut de actele normative aprobate.