În atenția șefilor DETS din sectoare, directorilor instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău privind funcționarea și administrarea paginii-web oficiale
Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău solicită ca toate instituțiile de învățământ general din subordine DGETS să dețină o pagină oficială web. Reamintim că pagină oficială web, este unica resursă informațională oficială, care poate servi drept sursă pentru asigurarea accesului la informație.
Ne aflăm în perioada în care deținerea unui site web este la fel de importantă ca și existența unei cărți de vizită. Ideea nu constă în crearea unui site web cât mai stilat, mai colorat sau mai bine amenajat, ci în deținerea unui site web care să se evidențieze prin date exacte, transparență, raportare, etc. Instituția care deține un site web oferă încredere beneficiarilor de servicii și totodată este în câștig față de altele care nu au un spațiu virtual, astfel creându-și o imagine mai pozitivă.
În ceea ce privește prezența pe web, există câțiva indicatori importanți ce au un impact semnificativ asupra succesului instituției: printre aceștia s-ar putea enumera personalizarea site-ului web, serviciul suport, confortul și ușurința cu care utilizatori accesează site-ul web, conținutul și competitivitatea acestuia.
- Un site web înseamnă promovarea imaginii instituției.
- Un site web optimizat înseamnă promovarea ofertei educaționale și transparență decizională.
- Un site web în pas cu vremurile înseamnă și o conectivitate activă cu rețelele sociale atât de des utilizate acum, deci și o deschidere mult mai mare către publicul larg.
Orice site web, în dependență de profilul său, ar trebui să conțină următoarele informații:
- Detalii despre produsele sau serviciile prestate de către instituția d-voastră (oferta educațională)
- Datele de contact (ar fi bine să includeți la datele de contact adresa electronică, prezența pe site-urile de socializare și harta cu indicarea mijloacelor de transport pentru a ajunge la instituția d-voastră).
- Noutăți, anunțuri, transparență decizională privind procesul de achiziții, bugetul, rapoarte anuale, etc (într-adevăr, pentru ca un site web să aibă succes, neapărat trebuie ca informația să fie mereu actualizată)
- Formularul de feedback (neapărat ar trebui să existe pe site-ul web un astfel de formular, care ar permite vizitatorilor site-ului să vă adreseze la orice oră a zilei o întrebare, să vă trimită o mulțumire sau o reclamație. Acest formular vine în ajutor pentru ambele părți.)
Schimbarea viziunii asupra rolului paginii web a unei instituții educaționale ar rezolva și multitudinea de lacune care sunt în prezent: lipsa informației sau informație plasată aleatoriu, inconsecvența achizițiilor, rapoartelor de activitate, și, în general, o aparentă absență a autorității de pe acele pagini. O atare abordare înseamnă și creșterea e-participării.
2.02.2021