În municipiul Chișinău este marcată Ziua Internaţională a Educației pentru al doilea an consecutiv

Anul acesta, Ziua Internațională a Educației este sărbătorită pentru a doua oară în municipiul Chișinău. Capitala Republicii Moldova fiind printre primele oraşe din lume care celebrează Ziua Internaţională a Educaţiei. Totodată, Chișinău este inclus și în rețeaua globală UNESCO a orașelor care învață. Ziua a fost marcată prin organizarea Galei premiilor de merit 2020.

La nivel mondial, în 2021, Ziua Internațională a Educației este sărbătorită pentru a treia oară. Anul acesta evenimentul se desfășoară sub genericul „Recuperarea și revitalizarea educației pentru generația COVID-19.”

Pentru prima dată, municipiul Chişinău a marcat acest eveniment la 24 ianuarie 2020, prin organizarea unui Forum cu genericul Implicarea face schimbarea, la care au participat peste 350 de persoane. Marcarea evenimentului la nivel înalt a făcut posibilă plasarea municipiului Chişinău pe harta internaţională a proiectelor educaţionale Learning Planet, susţinut de UNESCO.

În acest an, Primăria municipiului Chişinău în parteneriat cu Direcția generală educație, tineret și sport, Direcția Cultură, Direcția generală asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău a sărbătorit Ziua Internațională a Educației prin organizarea Galei premiilor de merit 2020, pentru a aprecia contribuţia substanţială în procesul promovării educaţiei de calitate pe tot parcursul vieţii.

Primarul General al Capitalei, Ion Ceban a venit cu un mesaj: „Ziua Internațională a Educației nu este doar despre școală, despre note sau diplome… Această zi este despre valori, cunoștințe, comportamente;  înțelegerea și armonia dintre generații. Ne mândrim cu faptul, că alături de voi, dragi chișinăuieni, reușim să ne dezvoltăm continuu și să ne perfecționăm cunoștințele.

Învățarea pe tot parcursul vieții a devenit o componentă indispensabilă pentru orice stat dezvoltat din lume. Foarte mulți pași am realizat în acest domeniu, ne rămâne multă muncă, de aceea vă îndemnăm să fiți alături de noi.”, a menționat acesta.

În cadrul ceremoniei, au fost premiați:
– 23 de elevi din instituțiile de învățământ preuniversitar;
– 35 personalităţi din școlile sportive;
– 4 elevi din cadrul centrelor de creație;
– 2 persoane în etate;
– 77 lucrători medicali;
– 50 de promotori ai culturii.

Au fost menționați acei care au obținut rezultate excelente la învățătură și performanțe excepționale la competițiile municipale, naționale și internaționale la diverse discipline școlare, precum și în domeniul artelor și sportului, în anul de studii 2019 – 2020, dar și lucrători medicali, care cu dedicație și dăruire luptă cu pandemia COVID-19.

Viceprimara de ramură a municipiului Chișinău, Angela Cutasevici la fel s-a alăturat cu un mesaj: „Sunt convinsă că fiecare dintre dumneavoastră găsiţi zilnic oportunităţi de a învăţa ceva nou pentru a face faţă provocărilor vieţii. Bunăoară, în condiţiile pandemice, medicii au învățat să lupte cu virusul crâncen, cu pandemia, profesorii au învăţat să realizeze lecţii prin intermediul tehnologiilor digitale. Deci, învăţarea pe parcursul vieţii este un imperativ al zilelor noastre. Educația este un drept al omului, un bun public și o responsabilitate publică. De Ziua Internațională a educației este evidențiat rolul acesteia pentru pace și dezvoltare. Fără educație de calitate, incluzivă, echitabilă și oportunități pe toată durata vieții pentru toți, nu ne vom putea dezvolta. Deci, să devenim un oraș al învățării și prosperării.”

Educația este un drept al omului, un bun public și o responsabilitate publică. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat 24 ianuarie Ziua Internațională a Educației, pentru a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare. Fără educație de calitate, incluzivă, echitabilă și oportunități pe toată durata vieții pentru toți, țările nu vor reuși să realizeze egalitatea de gen și să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți.

Amintim că în septembrie 2020 oraşul Chişinău, alături de 54 de oraşe din 27 de ţări ale lumii, a devenit parte a Reţelei globale UNESCO „Oraşe care învaţă”.

Ziua Internaţională a Educației a fost proclamată la data de 3 decembrie anul 2018 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.