Inaugurare Proiectul – „Aleea Senzorială – o cale spre recuperare a copilului cu autism, down”

Astăzi, 13 aprilie 2022, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului „Aleea Senzorială – o cale spre recuperare a copilului cu autism, sindrom down” în incinta instituției Complexul Educațional cu Învățământ Special ”Orfeu’’. Eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”.

Creșterea impunătoare a numărului de copii cu deficiențe mintale severe, inclusiv a celor aflați în instituția dată, ne motivează permanent să căutăm soluții pentru recuperarea acestora. În cazul elevilor cu autism, down pe lângă dificultățile de învăţare şi de limbaj, copiii nu au suficient de dezvoltată abilitatea de a prelucra informaţiile primare prin intermediul simţurilor.

În acest sens, în colaborare cu Echipa Verde din cadrul Complexului Educațional cu Învăţământ Special „Orfeu, a fost  implementat proiectul „Aleea Senzorială – o cale spre recuperare a copilului cu autism, sindrom down”.

Așteptările fiind ca principala atracţie a curţii instituției să fie anume aleea terapeutică.

Aici, atât elevii cât şi vizitatorii vor putea experimenta diferite senzaţii prin intermediul tălpilor. Această alee senzorială este benefică pentru elevii şcolii, deoarece copiii au nevoie de terapie permanentă. Mersul cu picioarele goale pe pietre, pe nisip, pietre de râu, roci de munte, lemn, pe conuri de brad sau pe rumeguș reprezintă cea mai bună metodă de relaxare şi terapie pentru aceştia. Vor experimenta diferite trăiri și emoții prin simpla atingere a piciorului gol pe obiectele enumerate mai sus.

Astfel, prin crearea aleei senzoriale, copiii cu nevoi speciale pot urma programe intensive de terapie care duc la o recuperare funcţională a întârzierilor în dezvoltare şi la adaptarea acestora la mediul în care trăiesc, în special la mediul natural.

Într-o epocă a tehnologiei, dar și a stresului, mulți din noi caută diverse moduri de a se relaxa, aleea terapeutică este un astfel de loc unde oamenii se pot conecta cu natura într-un mod aparte.

Totodată se speră în schimbarea atitudinii şi comportamentului copiilor faţă de ce îi înconjoară, că vor începe să fie mai atenţi, mai toleranţi şi mai interesaţi, că se vor forma noi abilităţi şi cunoştinţe, iar în final, se va modifica starea psihică a copiilor, vor deveni mai fericiți.

Prin implimentarea acestui proiect școlile publice au oportunitatea de a se poziționa pe o nouă treaptă de dezvoltare care să servească drept modele de promovare a bunelor practici sustenabile privind reducerea impactului activității de exploatare a resurselor și bunurilor asupra mediului.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).