Inaugurare Proiectului – „Озеленения территории OK Кирилл и Мефодий”

Astăzi, 01 aprilie 2022, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului „Озеленения территории OK Кирилл и Мефодий”,  în incinta instituției Complexului Educațional Liceul – grădiniță „Kiril și Metodiu”,  eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Proiectul a avut ca scop conștientizarea elevilor și a comunității locale privind necesitatea implicării în protejarea mediului, prin acțiuni de ecologizare în incinta școlii, refacerea și înfrumusețarea spațiilor verzi.

Implementarea unui proiect de acest gen în incinta instituției Complexului Educațional Liceul – grădiniță „Kiril și Metodiu”,  era necesară, întrucât noxele eliberate de numeroasele autovehicule alterează calitatea aerului și a mediului, ceea ce impune luarea de măsuri în vederea ecologizării și amenajării de noi spații verzi.

În prima etapă a proiectului, în vederea formării competențelor de mediu ale elevilor, au avut loc discuții tematice, concursuri de proiecte și diverse evenimente. Scopul lor fiind de a integra cunoștințele despre mediul natural,

dezvoltarea educației și educației pentru mediu, elevii instituției fiind implicați în studierea impactului plantelor asupra microclimei. Analiza necesităților plantelor. Posibilități și oportunități de combinare a plantelor.

Având drept scop desăvârșirea educației ecologice, și prin abordarea laturii estetice, administrația instituției a derulat concursul proiectelor ecologice pentru elevii claselor IX-XII cu genericul „Orașul meu Verde”, având ca obiectiv conștientizarea asupra necesității protejării mediului, deteriorarea lui punând în pericol generațiile viitoare. În desfășurarea acestei activități au fost sprijiniți de administrația instituției , care au realizat, împreună cu elevii, afișe și prezentări.

Apoi au început lucrările de pregătire a teritoriului pentru amplasarea zonei verzi. Odată cu elaborarea unui plan de amplasament, curățenia acestuia, tinerii naturaliști au studiat tipurile și caracteristicile solurilor din Moldova, au învățat să evalueze starea solului, plantele selectate care sunt cele mai potrivite pentru condițiile teritoriale și obiectivele proiectului.

A treia acțiune din  cadrul acestui proiect s-a desfășurat în incinta instituției, sub îndrumarea mentorului, și a presupus plantarea de arbuști, puieți și flori în perimetrul destinat amenajării, dezvoltând astfel  dragostea pentru un mediu frumos și sănătos, a elevilor, profesorilor și a tuturor beneficiarilor, care se vor relaxa în această zonă.

Prin urmare, elevii au devenit mai atractivi față de orele de educație ecologică, găsind în ele o pregătire pentru viață, prin studiu de caz, experimente, aplicație practică. Considerăm că atitudinea față de mediu dezvoltată la elevi prin realizarea proiectului este de lungă durată, și ei vor opta mereu pentru un mediu sănătos de viață, având spiritul de ecolog construit pe parcursul activităților realizate.3

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).