Inaugurare Proiectului – ,,ABC-ul Ecologic. Legume Eco pe masă – o planetă sănătoasă.”

Astăzi, 07 aprilie 2022, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului ,,ABC-ul Ecologic. Legume Eco pe masă – o planetă sănătoasă.”, în incinta instituției IP Liceul Teoretic ,,Grătiești”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Proiectul urmărește implicarea elevilor, profesorilor și a comunității locale în acțiuni de ecologizare, conștientizare și dezvoltare a conduitei ecologice axate pe respectul față de natură și protecția mediului, transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viață ecologice, economice, sănătoase și durabile prin întreținerea unui ambient curat, responsabilizarea pentru prevenirea poluării și gestionarea resurselor fără a perturba echilibrul mediului și sănătatea comunității.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, instituția și-a propus realizarea a mai multor activități. Astfel la prima etapă a proiectului a fost formată o echipă, Echipa verde, care au realizat un plan de acțiune pentru desfășurarea proiectului. Prin studierea plantelor interioare și exterioare elevii au descoperit că în instituție sunt peste 30 de specii de flori. Apoi au clasificat speciile identificate în mai multe categorii: flori ce asigură siguranța (cactușii, monstera); flori ce necesită condiții simple de îngrijire (mușcata, spatifilum),și flori benefice pentru sănătate (sparanghel). Totodată a fost realizat un fitomodul ce reprezintă un grup de plante, amplasate vertical, capabile să mențină un microclimat sănătos în încăpere.

Prin diverse activități, care vizează îmbunătățirea stării ecologice a mediului și a amenajării peisagistice s-a reușit să se planteze 35 de pomi fructiferi (cireș, vișin, păr, măr). S-au decorat și amenajat ungherașe verzi, au fost plantate mure de-a lungul gardului. Gardul viu dens este un loc bun de cuibărit pentru păsări, care ne ajută să scăpăm de insecte dăunătoare. Și pentru că am vorbit de insecte, a fost creat Hotelul insectelor- un spațiu special amenajat, unde pot fi găzduite diferite specii de insecte: albine, buburuze, furnici, gândaci, care consumă păduchi de frunze, căpușe, melci, viermi și omizi, contribuind astfel al protecția plantelor cultivate. Atragerea mai multor specii de insecte polenizatoare are efect benefic atât pentru a spori calitatea și cantitatea roadei cât și pentru a asigura conservarea biodiversității. Prin studierea domeniului gestionării deșeurilor, elevii au învățat cum se sortează și reciclează corect deșeurile. Au produs compost din deșeurile organice, din maculatură peleți, iar din plastic jucării.

Punctul forte al acestui proiect este sera ecologică, unde au fost plantate roșii, castraveți și ardei. Toate etapele au fost reprezentate într-un calendar al legumelor ecologice. Au mai fost sădite pe bordură semințe de busuioc, țelină, morcov, care ajută la protejarea plantelor de diverse boli. Pentru irigarea serei se utilizează o instalație la fel ecologică, care folosește resursele de apă colectate natural.

Este un proiect de lungă durată, deoarece ne propunem să obținem titlul de Eco școală, unde copii să-și desfășoare procesul educațional într-o ambianță ecologică, învățând cum să trăiască eco. Pe parcursul proiectului elevii, părinții, agenții economici, comunitatea vor opta pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă punând accent pe strategiile de sustenabilitate:

  1. Foamete zero – Să punem capăt foametei, să realizăm securitatea alimentară și o nutriție îmbunătățită și să promovăm o agricultură sustenabilă.
  2. Sănătate bună și bunăstare – Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, la toate vârstele.
  3. Industrie, inovare și infrastructură – Construirea unei infrastructuri rezistente, promovarea unei industrializări incluzive și durabile și încurajarea inovării.
  4. Consumul și producția responsabile – Asigurarea unor modele de consum și producție durabile.
  5. Parteneriate pentru obiective – Consolidarea mijloacelor de punere în aplicare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).