Inaugurare Proiectului – ,,Abordări ECO în gestionarea lotului experimental al Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști (COTN)”
Astăzi, 08 aprilie, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului ,,Abordări ECO în gestionarea lotului experimental al Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști (COTN)”, în incinta instituției COTN, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”
O dată cu implementarea proiectului ,Abordări ECO în gestionarea lotului experimental al COTN” s-a reușit modernizarea procesului didactic în COTN prin procurarea și instalarea unei sere, procurarea și instalarea lăzilor de compostare, asamblarea laboratorului de deshidratare a fructelor și legumelor crescute pe lotul experimental și crearea băncii proprii de semințe vii.
Instalarea serei experimentale pe baza principiilor de permacultură a permis extinderea ofertei educaționale pe segmentul abordărilor ecologice în gospodăria agrară modernă și asigurarea serei cu flori vii inclusiv și în perioada de iarnă.
Orele practice petrecute în seră a oferit copiilor oportunitatea de a interacționa cu natura, de a învăța despre ciclul de dezvoltare a plantelor în modul plăcut și interactiv. Ulterior, copiii urmează să pună în aplicare aceste cunoștințe acumulate.
Elevii au plasat semințele la încolțit, au pregătit răsadul pe care l-au plantat în seră așteptând să strângă propria lor recoltă. Avantajul serei experimentale este de a avea o grădină pentru toate anotimpurile, astfel copii sunt implicați în toate etapele de însămânțare, plantare, creștere, iar mai târziu de recoltare, deshidratare și depozitare a produsului uscat, și a semințelor.
Procurarea lăzilor de compostare a avut o importanță desăvârșită în menținerea unui ecosistem sănătos și va scuti Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști de suportarea cheltuielilor de evacuare a deșeului compostabil în favoarea fertilizării solului cu produse ecologice proprii.
Instalarea deshidratorului de fructe și legume a permis elevilor în cadrul orelor de cerc „Bucătăria Eco și modul sănătos de viață” să cunoască forme noi și eco-friendly de preparare și păstrare a produselor alimentare autohtone.
Crearea băncii proprii de semințe a asigurat independența Centrului la procurarea semințelor în fiecare sezon agricol, crescând astfel diversitatea speciilor de plante decorative, medicinale și plante alimentare.
Astfel acest proiect va avea un impact benefic asupra bunăstării fizice, mentale și personale a fiecărui elev. Sera va fi dezvoltată pe baza principiilor de permacultură ca un sistem agricol sustenabil, care va crește de la an la an cu fiecare generație de elevi.
Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
8.04.2022