Inaugurare Proiectului – „Școala eco promovează bicicleta”

Astăzi, 14 aprilie 2022, a avut loc evenimentul de inaugurare a proiectului ,,Școala eco promovează bicicleta”, în incinta instituției Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu”, eveniment lansat în cadrul proiectului de ecologizare „Școala Orașului Verde”

Prin implementarea acestui proiect, a fost urmărită promovarea unei metode alternative de a ajunge la locul de studii sau muncă, și anume, mergând pe bicicletă sau cu trotineta electrică. Pornind cu un brainstroming, membrii Echipei Verzi, printre care și Consiliul Elevilor, au stabilit nivelul de satisfacere a elevilor în raport cu necesitățile eco printre care a avut de câștigat, în urma unui sondaj realizat pe pagina de Instagram, instalarea parcărilor pentru biciclete, pentru care au votat 92% dintre respondenți.

În acest context, în zonă au fost amenajate 4 parcări pentru biciclete la intrările în instituție. Reducerea emisiilor de carbon, în momentul în care elevii nu sunt aduși cu mașina de către părinți, devine sesizabilă datorită calculelor estimative realizate de către Echipa Verde, precum și tendința de a evita crearea ambuteiajelor din zonă, în special la intrarea centrală. Proiectul contribuie la realizarea Strategiei Primăriei municipiului Chișinău: „Chișinău – oraș verde”. Acesta este un exemplu de bună practică, pe care ulterior instituția o va putea disemina colegilor de la alte instituții de învățământ la nivel local și republican.

Cu responsabilitate, s-a ținut cont și de necesitatea instruirii elevilor legate de securitatea în trafic. În parteneriat cu Sectorul de Poliție nr. 1 din sectorul Râșcani al capitalei, a fost organizată o sesiune de instruire cu privire la: regulile de securitate rutieră și protecție a bunurilor personale. În acest context, în cadrul proiectului „Școala eco promovează bicicleta”, 50 de bicicliști au primit veste reflectorizante.

De asemenea, în ziua deschiderii oficiale a parcărilor pentru biciclete, a fost organizat un concurs, la care elevii cu cel mai mare bagaj de cunoștințe despre ecologie și efectele poluării, au câștigat Fitness brățări, datorită cărora vor putea monitoriza: ritmul cardiac, numărul de calorii, accelerometru, giroscop și activitatea fizică, în general. Întrebările erau legate de disciplinele studiate în cadrul programului școlar, precum: biologia, geografia, chimia și  dezvoltarea personală. Elevii au devenit capabili să compare sustenabilitatea tipurilor de transport accesibile în ceea ce privește satisfacerea nevoilor lor, în special în domeniul infrastructurii urbane, să se simtă responsabili pentru impactul social și de mediu al propriului stil de viață, și să promoveze abordări cu emisii reduse de carbon la nivel local și regional.

Școala eco este absolut necesară pentru sustenabilitatea mediului, iar de la o vârstă fragedă, asemenea cultură este binevenită. Școala reprezintă locul formării unor deprinderi pe care inevitabil elevii le vor aplica pe parcursul vieții. Promovăm bicicleta pentru școala eco!

Primăria municipiului Chișinău alături de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport desfășoară activitățile de dezvoltare a competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățământului dual pentru elevi, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).