Închiderea zilelor FRANCOFONIEI în instituțiile de învățământ din Chișinău!

În acest an, Zilele Internazionale ale francofoniei s-au desfășurat sub genericul: „Francofonia viitorului”, pentru a sublinia susținerea acordată de către francofonie tinerilor pentru Pace și aspirațiilor lor, în special în domeniile antreprenorial, digital și dezvoltare durabilă.

În perioada 21-30 martie curent, au fost organizate o diversitate de activități care s-au înscris în dinamica evenimentului și în care au fost implicați profesorii de limba franceză și elevii care studiază limba franceză din instituțiile de învățământ din municipiu: LT „Mihai Eminescu”, IPLT„Gheorghe Asachi”, LCI „Prometeu-Prim”, IPLT „Natalia Dadiani”, IPLT „Ginta Latină”, IPLT „Budești”, LT „Vasile Alecsandri”, IPLT „Alexandr Pușkin”, IPLT „A. I. Cuza”.

Cu sprijinul entuziast al profesorilor de limbă franceză, elevii instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău au sărbătorit Francofonia, bogăția, diversitatea și frumusețea limbii franceze, evocând francofonia și pacea într-o atmosferă festivă și prietenoasă prin intermediul conferințelor, atelierelor, recitale de poezie, cântece, dansuri și piese de teatru, participând la ateliere video, creând afișe și cântând cântece franceze. Toți au demonstrat pasiunea și mândria de a vorbi limba franceză, fermecați de bogăția lingvistică și culturală, dând dovadă de elocvență, încredere în sine și deschidere. Totodată, atmosfera de sărbătoare a fost însuflețită de concursuri/recitale de poezie franceză. Acestea i-a determinat pe elevi să-și demonstreze pasiunea pentru limba franceză și să-și demonstreze abilitățile artistice.

Fiecare activitate a avut ca scop valorificarea și promovarea limbii lui Voltaire. Celebrarea Zilelor Internaționale ale Francofoniei marchează angajamentul și mobilizarea noastră, în cadrul rețelei globale, de a celebra Pacea, multiculturalismul, dialogul între culturi, democrația, solidaritatea pentru o lume mai bună, pentru protecția mediului înconjurător, promovarea limbii franceze și multilingvismului, dar și cooperarea internațională. În ciuda contextului nefavorabil din regiune, credem în puterea promovării continue a adevăratelor valori ale umanității și suntem solidari cu partenerii noștri naționali și internaționali: Organizația Internațională a Francofoniei, Asociația Internațională a Primarilor Francofoni, Ambasada Franței în Republica Moldova, Agenția Universitară a Francofoniei, Alianța Franceză din Republica Moldova, la fel, instituțiile de învățământ cu care suntem în parteneriat educativ: Liceul Sainte Marthe-Shavagne, Angoulême, Franța; Liceul Teoretic Carmen Sylva, Eforie Sud, România; Școala Carol Baur, Mexica. Pledăm pentru Pace, pentru egalitatea și fraternitatea între popoare, între limbile și culturile de pe teritoriul Republicii Moldova, din Europa și din întreaga lume.

Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită anual la data de 20 martie, evenimentul datează din anul 1998, iar 88 de țări din lumea întreagă, membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei constituie o rețea enormă care se solidarizează pentru a celebra acest eveniment prin diverse manifestări culturale.

Dragi profesori și dragi elevi, în numele Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, exprimăm recunoștința tuturor profesorilor de limba franceză și elevilor implicați în activitățile francofone în cadrul instituțiilor de învățământ vă mulțumim că vibrăm împreună această francofonie care ne aduce împreună, pretutindeni în mediile educaționale ale limbii franceze! Francofonia ne aduce împreună și ne unește!