Intoxicația alimentară la copii: simptome, cauze și modul de a o preveni
Intoxicația alimentară este cauzată de bacterii și, uneori, de virusuri sau de alte microorganisme. Acestea pot pătrunde în alimentele și băuturile pe care le consumăm.
De regulă, cauza sunt consumul de alimente ori apa contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți cu toxinele pe care acestea le produc. Atunci când microorganismele care cauzează intoxicația alimentara pătrund in organismul nostru, ele eliberează niște toxine, iar aceste toxine sunt nocive, cauzând diaree si vărsături
- Cum recunoști toxiinfecția alimentară?
De regulă, vei vedea simptomele la cel mic sau la copilul mai mare începând de la 30 de minute până la 2 zile după ce acesta a mâncat alimentele contaminate. Timpul poate varia, in funcție de cauza exactă, dar te poți aștepta, de regulă, la unul sau mai multe dintre aceste simptome:
- copilul are stări de greață
- omită
- are diaree
- are febră
- are stomacul deranjat
- are crampe in zona burticii
- se simte slăbit
- are durere de cap.
- Copilul neapărat trebuie să fie văzut de medic in legătură cu posibilitatea unei intoxicații alimentare!!!
- Reguli de respectat pentru recuperarea după o intoxicație alimentară:
- Rehidratarea este extrem de importantă după episoadele de diaree și vomă, așa că trebuie să îi asiguri organismului aportul de lichide de care are nevoie pentru a se repune pe picioare.
- Ceaiul de mentă este eficient și în combaterea diareii, în timp ce ceaiul de ghimbir reduce senzația de greață.
- După ce copilul își revine, alimentele pot fi introduse în meniul său în porții mici și acestea să nu solicite stomacul: orez, pâine prăjită, covrigei.
- Prevenirea intoxicației alimentare la copii.
Putem evita intoxicația alimentara prin respectarea unor simple reguli de igienă: prepararea alimentelor aproape de momentul consumului (cu maxim 2-3 ore înainte) în cazul în care nu le putem păstra la temperatura recomandată, prepararea si păstrarea lor in condiții adecvate de temperatura, spălarea recipientelor de preparare si a mâinilor după utilizarea toaletei si înainte de masă/pregătirea mesei, consumarea alimentelor achiziționate până la termenul de expirare si evitarea alimentelor cu semne de alterare, spălarea atentă a fructelor si legumelor, evitarea contactului între eventuale insecte si alimente, folosirea exclusivă a apei potabile si nu in ultimul rând evitarea consumului de alimente de la vânzători ambulanți.
Este important sa reținem faptul ca cei mici trebuie supravegheați si feriți de substanțele/alimentele potențial periculoase, căci curiozitatea acestora poate avea urmai extrem de neplăcute, intoxicația alimentară nefiind o afecțiune de neglijat deoarece, în unele situații, poate primejdui chiar viața.
23.07.2020