Maraton de vaccinare pentru cadrele didactice din municipiul Chișinău

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău se solidarizează Campaniilor naționale de vaccinare împotriva COVID-19, lansate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Primăria Municipiului Chișinău (PMC), Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) 

În acest context, venim cu un apel de a susține demersul autorităților de a-ți salva viața ta și a apropiaților tăi. Astfel DGETS îndeamnă comunitatea pedagogică și întreaga societate să se vaccineze: „Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai multe vieți vom salva și vom putea reveni la un regim obișnuit de activitate”!

Maratonul se va desfășura la Centrul Municipal de Vaccinare de pe strada Petru Rareș 18, în intervalul orelor 09:00 – 17:00. Vaccinarea va fi posibilă fără o programare prealabilă,  doar cu buletinul de identitate.

În cadrul maratonului, vor fi disponibile toate tipurile de vaccin împotriva COVID-19, aprobate în Republica Moldova, precum: AstraZeneca, Johnson&Johnson, Pfizer, Sinopharm, CoronaVac.

Anul școlar poate fi început și în condițiile creșterii noului val pandemic, determinat de varianta Delta. Pentru aceasta se cere multă responsabilitate de la liderii școlari și vaccinarea profesorilor, ca măsură de urgență primară. Copiii merită o școală prietenoasă și de calitate și în perioada pandemiei. Pierderea cunoștințelor poate fi un proces irecuperabil, în mod special pentru copiii claselor absolvente

Până la începutul anului școlar a rămas doar o lună de zile. Pregătirile pentru noul an de  studii  sunt în plină derulare. Pentru o asigurare funcțională eficientă a școlilor se cere o evaluare holistică a riscurilor și întreprinderea măsurilor exhaustive pentru diminuarea lor.

Printre cele mai mari riscuri vizibile deja astăzi este prezența tulpinii Delta în țara noastră și potențialul ei mare de răspândire rapidă. Acest risc este amplificat în mod direct de nivelul redus de vaccinare printre cadrele didactice. Este posibil, ca momentul începerii anului nou școlar să coincidă cu ascendența următorului val pandemic în Moldova.

Totodată, imunizarea anti-COVID-19 este gratuită și nu este obligatorie. Totuși, trebuie să țineți cont că aceasta va reduce riscul de îmbolnăvire și de dezvoltare a unor forme severe de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a stopa răspândirea pandemiei, a reduce suprasolicitarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea acestora pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi reluate activitățile socio-economice și libera circulație.

DGETS vine cu îndemnul de a vă informa din surse oficiale și demne de încredere: MSMPS (https://msmps.gov.md/), ANSP (http://ansp.md/), OMS (https://www.who.int/), UNICEF (https://www.unicef.org/moldova/) toate bazate pe dovezi științifice.

Pentru a afla răspunsul la mai multe întrebări cu referire la vaccinarea anti Covid-19, accesează: https://msmps.gov.md/vaccinarea-impotriva-covid-19/?fbclid=IwAR2wbtk_O6X8DyTvaBofWdNEBi9CTc7AadLvXiLnGoqstYTChcZ8JxiJDQs

De asemenea, a fost creat un Ghid de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, accesibil în limbile Română și Rusă. Iar OMS pune la dispoziția populației un Ghid despre vaccinuri și imunizare împotriva coronavirusului.