Măsurile de siguranță rutieră în timpul vacanței

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău reamintește elevilor/părinților/cadrelor didactice măsurile de siguranță rutieră și de protecție a vieții pe care să le respecte în timpul vacanței de vară

În perioada de vacanță copii se deplasează prin oraș, fapt care ar putea să genereze situații de risc în cazul în care nu sunt respectate principalele reguli de circulație. Atât părinții, cât și cadrele didactice trebuie să le explice elevilor cât de important este să respecte aceste reguli, pentru a fi în siguranță atunci când traversează strada, ori circulă cu bicicleta.

Traversați strada doar prin locurile permise:

Este extrem de important să traversați strada doar pe trecerea de pietoni, dacă ea există. Înainte de a traversa, asigurați-vă că nu sunt mașini care circulă cu viteză prea mare. Dacă trecerea de pietoni este prevăzută cu semafoare, așteptați culoarea verde pentru pietoni.

Circulați doar pe partea stângă a șoselei atunci când nu există trotuar:

Dacă drumul pe care vă deplasați nu există trotuar, atunci e bine să stați pe partea stângă, ca să puteți vedea mașinile care vin înspre voi. Dacă stați pe dreapta, mașinile vin din spatele și nu le puteți vedea.

Atenție la biciclete și bicicliști:

Casca este obligatorie – de multe ori trecem cu vederea acest mic detaliu, dar statisticile indică faptul ca un astfel de element de protecție reduce riscul accidentărilor la cap cu până la 70%. Asigurați-vă că copilul nu iese din casă fără cască și că înțelege cât de important este să respecte această regulă. Nu uitați de restul echipamentului de protecție – cotiere, genunchiere.

Să nu uităm că viața noastră are prioritate, și trebuie să fim prudenți.