Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău reamintește elevilor/părinților/cadrelor didactice măsurile de protecție a vieții pe care să le respecte în timpul vacanței de toamnă

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău reamintește elevilor/părinților/cadrelor didactice măsurile de protecție a vieții pe care să le respecte în timpul vacanței de toamnă

În scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19 și asigurării securității protecției vieții și sănătății elevilor și angajaților din sistemul educațional, s-a decis prelungirea vacanței. Astfel, DGETS solicită ca diriginții de clasă în parteneriat cu familiile elevilor să monitorizeze locul aflării copiilor pe parcursul vacanței. Mizăm foarte mult pe colaborarea Dvs, pe responsabilitate părinților, și-i îndemânăm să monitorizeze copiii, să-i implice în lectură, în activități de recuperare și petrecere a timpului util și în siguranță.

De asemenea, le puteți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului; explicați-le că cel mai bine este să nu se apropie prea mult de un grup de persoane, fie că sunt bolnave sau stau în rând după cumpărături. Și explicați-le că cel mai important în perioada pandemiei este să STĂM ACASĂ până când se micșorează numărul de persoane infectate din municipiul Chișinău.

Astfel, părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de toamnă și să le idetifice ocupații utile. Elevii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curțile etc.

Totodată în contextul stării de urgentă în sănătatea publică din municipiul Chișinău, DGETS reiterează despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire a infecției cu noul virus COVID-19:

  • Respectarea regulilor de igienă, purtarea obligatorie a măștilor în transportul public, în spațiile comerciale și în spațiile publice închise, inclusiv în spațiile publice deschise, masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;
  • Respectarea distanței sociale/fizice între persoane de minim 1 metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei distanțe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • Dezinfectarea regulată a mâinilor.

Stimați profesori, angajați ai sistemului educațional, datele arată clar că o schemă completă de vaccinare împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de a face o formă severă și  deces. Prin urmare, atunci când vi se oferă vaccinul, acceptați-l și asigurați-vă că aveți schema de vaccinare completă. Vaccinarea împotriva COVID-19 este cea mai bună strategie de protecție de virus.

Totodată, educația copiilor în condiții de siguranță, cu prezența fizică, trebuie să rămână obiectivul nostru principal, astfel încât să nu îi lipsim de oportunitățile pe care le merită.