Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a prezentat astăzi, 15 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, datele la zi a situației pandemice în instituțiile de învățământ
Dragi colegi, copii și părinți!
Au trecut două săptămâni de la începutul anului de studii și deși este prematur să facem bilanțuri, putem face primele constatări. Orice debut școlar este dificil. Această perioadă este, de obicei, marcată de organizări, de proiecte anuale, de orare, de deprinderi la un nou ritm.
În contextul condițiilor speciale în care conviețuim, școlii îi revine un rol central în siguranța pe care o oferă copiilor, cadrelor didactice și personalului nedidactic.
Vreau să vă asigur, că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării zilnic este în căutarea de soluții raționale pentru a înfrunta o criză pentru care nimeni nu a fost pregătit. Nici în Republica Moldova, nici în alte țâri.
Profesorii sunt acum cei mai vulnerabili, întrucât munca lor devine mult mai incertă în condiții noi și misiunea este de a-și reinventa propria meserie și adaptarea la realități constituie un element psiho-emoțional și fizic imens.
Educația este bunul comun al întregii societăți. Un rol foarte important în demersul nostru comun îl au și părinții.
Acum, mai mult ca niciodată trebuie să luăm în considerare opinia părinților. Dar tot împreună e necesar să respectăm reglementările speciale și să venim cu soluții pertinente pentru a asigura un proces educațional de calitate.
Dragi Părinți, suntem într-o perioadă dificilă cu toții, ne organizăm pașii doar împreună cu Dvs.
Nu poate fi totul perfect, vom opera împreună schimbări și vom recupera neajunsurile pe parcurs.
Instituțiile de învățământ respectă Planul-Cadru și elevii studiază exact cum se întâmplă în fiecare an – aceleași discipline bazate pe curriculumul școlar.
Așa cum am menționat de fiecare dată din luna martie și până acum – SĂNĂTATEA este la baza priorităților noastre.
Procesul educațional este dependent de condițiile prin care asigurăm accesul în școală: aerisirea spațiilor, organizarea curățeniei și dezinfecției în instituțiile de învățământ, spălarea cât mai frecventă a mâinilor sau dezinfectarea lor, purtarea de către elevi a măștilor în spațiile comune, purtarea măștilor de către personalul didactic și nedidactic al școlii, evitarea aglomerărilor, păstrarea distanței fizice, triajul matinal, măsurile privind transportul în comun al elevilor la și de la instituția de învățământ.
Repet, încă nu există alte măsuri de precauție decât acestea.
Ne îngrijorează fiecare situație de îmbolnăvire. Nu putem admite preconcepții privind virusul.
Să nu uităm: copiii nu fac ceea ce spun adulții, dar fac ceea ce fac adulții. Prin urmare, modelul nostru în educație este primordial.
Vă rog insistent, aveți grijă unii de alții, doar așa vom depăși cu bine criza pandemică, vom fi sănătoși și ne vom recupera școlile așa cum ni le dorim.
15.09.2020