Forumului Social Urban 2023 _Mobilizarea resurselor pentru asigurarea unui proces educațional municipal de calitate

În cadrul Forumului Social Urban 2023_organizat de Primăria municipiului Chișinău, lansat în premieră la Chișinău, Andrei Pavaloi, șef adjunct al DGETS a vorbit despre mobilizarea resurselor pentru asigurarea unui proces educațional municipal de calitate.

Acesta a declarat că prioritățile Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău sunt: dezvoltarea educației prin accesul copiilor la învățământ de calitate; promovarea modului sănătos de viață prin susținerea domeniului sportiv și dezvoltarea serviciilor prietenoase tinerilor.

Potrivit acestuia, în ultimii 5 ani, dinamica accesului la educație de calitate în instituțiile de învățământ constituie 13 862 elevi. Totodată, 51 de instituții de învățământ liceal au avut reparații capitale, 7 instituții de învățământ primar și secundar au fost modernizate și extinse, au fost inaugurate 9 instituții de învățământ preșcolar și au fost redeschise 132 grupe.

În cadrul evenimentului, Andrei Pavaloi a  menționat câteva acțiuni realizate în scopul accesului la educație calitativă precum: 9 instituții secundare reorganizate prin modificarea tipului, 6 instituții mixte noi cu două limbi de predare, modernizarea platformelor online –  https://egradinita.md/, https://escoala.md/ și accesul unor instituții la proiectul Eficiența Energetică al BERD/BEI.

Motivarea și protecția socială a tinerilor este susținută și prin deschiderea a 5 Centre Municipale de Tineret, din toate sectoarele capitalei. În cadrul acestora tinerii au parte de servicii de voluntariat, dezvoltare personală și animarea timpului, ghidare în carieră și consiliere psihologică.

Forumul Social Urban are un rol important în dezvoltarea domeniului social, având scopul de a identifica cela mai bune soluții și practici europene pentru municipiul nostru.