Noi oportunități de învățare și dezvoltare a abilităților digitale

Elevii și elevele Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu” din Chișinău dispun începând cu astăzi, 19 mai 2023, de un „Laborator Digital”, spațiu modern de învățare și dezvoltare a abilităților digitale. Acesta a fost amenajat și dotat grație eforturilor depuse în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul UN Women și finanțat de Guvernul SUA..

Prezentă la activitate, Angela CUTASEVICI, Viceprimara de ramură a municipiului Chișinău a reiterat importanța creării oportunităților de dezvoltare a abilităților și dobândirea cunoștințelor digitale necesare dezvoltării gândirii creative, care la rândul lor vor contribui la sporirea accesului la educație de calitate și oportunități de viitor.

„Liceul nostru avea nevoie de un laborator digital care să promoveze profesiile viitorului și să țină pasul cu tehnologiile moderne. Elevii sunt extrem de entuziasmați că în sfârșit beneficiază de un spațiu dedicat învățării disciplinelor STEM. De asemenea, Laboratorul Digital oferă posibilitatea elevilor de a lucra la școală chiar și atunci când nu dispun de echipamente performante informatice acasă. Astfel toți vor avea acces la tehnologiile necesare pentru a-și dezvolta abilitățile digitale și pentru a explora diferite domenii de interes.” a relatat Ludmila, TATARCIUC, Directoarea Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu”, municipiul Chișinău

La evenimentul de deschidere, elevii și profesorii s-au arătat entuziasmați și au menționat că abia așteaptă să testeze noile tehnologii accesibile în calculator.

Peste 200 de elevi din Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu” din mun. Chișinău studiază deja profesiile viitorului alături de cei/cele 5 profesori și profesoare care au urmat cursuri de instruire. Astfel, sunt predate disciplinele opționale: proiectarea și dezvoltarea web, designul grafic dar și programarea algoritmilor în C/C++.

Laboratoarele Digitale cuprind cinci zone tematice:

  • pentru profesori, dotată cu birou, ecran mare și tablă interactivă;
  • pentru elevi și eleve, echipată cu laptopuri, calculatoare și camere web;
  • pentru imprimare;
  • creativă, amenajată cu o tablă și fotolii;
  • de depozitare.

Inițiativa „Laboratoare Digitale” este implementată de programul „Tekwill în Fiecare Școală”, care își propune transformarea educației din Republica Moldova prin dezvoltarea de conținut digital interactiv și introducerea noilor metodologii de predare, precum învățarea mixtă și clasa inversată. Programul include patru module de studiu: inteligență artificială, dezvoltare software, industria creativă și leadership antreprenorial.

Laboratoarele Digitale sunt parte a proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, care își propune să transforme educația din Republica Moldova și să crească pe termen lung o generație care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale. Inițiativa vine să răspundă necesităților de educație ale liceului și îi va ajuta pe elevi/e să-și formeze, să-și îmbunătățească și să-și testeze abilitățile digitale necesare pentru profesiile viitorului.