Planul Cadru – structura anului de studii pentru învățământul preșcolar

Direcția Generală Educație Tineret și Sport informează că Ministerul Educației și Cercetării a aprobat planul cadru pentru învățământul preșcolar, un ghid esențial care va ghida pașii noștri în procesul educațional. Acest plan cadru este o piatră de temelie pentru toți cei implicați în educația preșcolară, de la părinți la cadre didactice.
 
Unul dintre aspectele cheie ale acestui plan cadru este:
 
📌 Structura anului de studii: Anul de studii începe la 1 septembrie și se încheie la 31 august. În perioada 1 septembrie – 1 octombrie se acordă o atenție deosebită adaptării copiilor noi în instituție.
Pentru a asigura calitatea și accesul la educație pentru toți copiii în instituțiile de învățământ general care oferă servicii de educație timpurie (grădinițe, centre comunitare, complexe educaționale – școli primare-grădinițe și gimnazii-grădinițe), anul de studii în învățământul preșcolar va fi structurat astfel:
 
• Semestrul I: 1 septembrie – 24 decembrie a anului de studii.
• Semestrul II: 10 ianuarie – 31 mai a anului de studii.
 
Pentru grupele pregătitoare, anul de studii se încheie la 31 mai a fiecărui an sau, în unele cazuri, la decizia fondatorului, dar nu mai devreme de 31 mai.
În perioadele de vacanță școlară, conform Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul în curs, toți copiii din grupele preșcolare vor beneficia în cadrul instituției de activități educaționale distractive sau activități la alegere.
 
Pentru a asigura odihna activă a copiilor în perioada estivală/vacanța de vară (1 iunie – 31 august), instituțiile vor organiza activități educaționale specifice.
 
Menționăm că plan cadru reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unei educații preșcolare de calitate și corespunzătoare pentru toți copiii. Suntem dedicați îmbunătățirii sistemului de învățământ și asigurării unui mediu educațional propice pentru cei mai mici membri ai comunității noastre.