Presa școlară: provocări și impact

ℹ️Marți, 22 noiembrie 2022, în cadrul Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, s-a desfășurat simpozionul municipal (cu participare națională și internațională): Presa școlară: provocări și impact. Schimb de bune practici.
 
🧑‍🏫Ideea organizării acestui simpozion a fost de a împărtăși experiența realizării unei reviste școlare, în scopul formării și dezvoltării la elevi a competenței de producere a textelor scrise de diferit tip, întru eficientizarea implementării calitative a Curriculumului disciplinar la Limba și literatura română, delimitării setului de valori cultivate și promovate de o publicație școlară, încurajării și promovării elevilor cu vocație în arta comunicării scrise.
 
📌Grupul țintă: elevii care fac parte din echipele de creație a revistelor școlare – redactori, reporteri, machetatori etc.
 
▶️Instituțiile participante la simpozion:
🏫Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Chișinău, profesori coordonatori: Aliona Coropceanu și Cornelia Munteanu;
🏫Colegiul Richard Wurmbrand, Iași, România, profesoară Brândușa Chelariu;
🏫IPLT „Mihai Eminescu”, mun. Edineț, profesoară Alina Bucatari;
🏫Gimnaziul „Luceafărul”, or. Biruința, raionul Sângerei, profesoară Anna Ianacic;
🏫LT „Meșterul Manole”, s. Sălcuța, raionul Căușeni, profesoară Liuba Pleșca;
🏫IPLT „Ion Creangă”, Chișinău, profesoară Svetlana Pâslaru;
🏫IP „Orizont”, filiala Ciocana, profesoară Valentina Curechi.
 
📌La eveniment, au fost prezenți invitați speciali din domeniul jurnalismului, filologiei și pedagogiei:
✅️Adriana Cazacu, Secretar de Stat, dr., conferențiar universitar, care a menționat despre importanța presei școlare în formarea personalității elevilor;
✅️Laura Tugarev, doctor în științe ale comunicării, lector USM;
✅️Victoria Dumbravă, jurnalistă, cofondatoare și editoră-șef la Agora;
✅️Dumitru Ciorici, jurnalist, fondator media (proiectele Unimedia și Agora), administratorul Telegram RM;
✅️Otilia Meica, editor la „Ziarul de Gardă”.
 
🆙️Prezența invitaților a conferit o dimensiune profesionistă și motivațională activității, încurajând competențele creative și de comunicare ale tinerilor jurnaliști.
 
▶️În prima parte a simpozionului, fiecare instituție și-a prezentat revista, împărtășind experiența.
 
⏩️În partea a doua, invitații din mass-media au vorbit despre experiența lor în domeniu, despre provocările din mass-media, au oferit sugestii, recomandări, interacționând captivant cu elevii interesați și implicați în exercițiul redacțional școlar.
 
💬La sfârșitul evenimentului, ca direcție de extindere, participanții au convenit să își unească spiritul creativ, energia și potențialul pentru dezvoltarea unei reviste digitale comune.