Presa școlară: provocări și impact
Marți, 22 noiembrie 2022, în cadrul Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, s-a desfășurat simpozionul municipal (cu participare națională și internațională): Presa școlară: provocări și impact. Schimb de bune practici.
Ideea organizării acestui simpozion a fost de a împărtăși experiența realizării unei reviste școlare, în scopul formării și dezvoltării la elevi a competenței de producere a textelor scrise de diferit tip, întru eficientizarea implementării calitative a Curriculumului disciplinar la Limba și literatura română, delimitării setului de valori cultivate și promovate de o publicație școlară, încurajării și promovării elevilor cu vocație în arta comunicării scrise.
Grupul țintă: elevii care fac parte din echipele de creație a revistelor școlare – redactori, reporteri, machetatori etc.
Instituțiile participante la simpozion:
Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Chișinău, profesori coordonatori: Aliona Coropceanu și Cornelia Munteanu;
Colegiul Richard Wurmbrand, Iași, România, profesoară Brândușa Chelariu;
IPLT „Mihai Eminescu”, mun. Edineț, profesoară Alina Bucatari;
Gimnaziul „Luceafărul”, or. Biruința, raionul Sângerei, profesoară Anna Ianacic;
LT „Meșterul Manole”, s. Sălcuța, raionul Căușeni, profesoară Liuba Pleșca;
IPLT „Ion Creangă”, Chișinău, profesoară Svetlana Pâslaru;
IP „Orizont”, filiala Ciocana, profesoară Valentina Curechi.
La eveniment, au fost prezenți invitați speciali din domeniul jurnalismului, filologiei și pedagogiei:
Adriana Cazacu, Secretar de Stat, dr., conferențiar universitar, care a menționat despre importanța presei școlare în formarea personalității elevilor;
Laura Tugarev, doctor în științe ale comunicării, lector USM;
Victoria Dumbravă, jurnalistă, cofondatoare și editoră-șef la Agora;
Dumitru Ciorici, jurnalist, fondator media (proiectele Unimedia și Agora), administratorul Telegram RM;
Otilia Meica, editor la „Ziarul de Gardă”.
Prezența invitaților a conferit o dimensiune profesionistă și motivațională activității, încurajând competențele creative și de comunicare ale tinerilor jurnaliști.
În prima parte a simpozionului, fiecare instituție și-a prezentat revista, împărtășind experiența.
În partea a doua, invitații din mass-media au vorbit despre experiența lor în domeniu, despre provocările din mass-media, au oferit sugestii, recomandări, interacționând captivant cu elevii interesați și implicați în exercițiul redacțional școlar.
La sfârșitul evenimentului, ca direcție de extindere, participanții au convenit să își unească spiritul creativ, energia și potențialul pentru dezvoltarea unei reviste digitale comune.
25.11.2022