Primului laborator SmartLab din Republica Moldova a fost inaugurarat astăzi, 03 august 2022, în Instituția Publică Liceul Teoretic „Hyperion” din municipiul Chișinău

SmartLab INACO este un laborator digital inteligent, un ecosistem tehnologic avansat, dotat cu software-uri educaționale și materiale de lucru esențiale în procesul de predare-învățare tip STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math). SmartLab vine cu soluții interactive pentru toate materiile de studiu urmărind să dezvolte elevilor competențe digitale esențiale meseriilor viitorului.

Cu ajutorul dotărilor de ultimă generație, precum echipamente VR/AR, roboți multifuncționali, imprimante 3D, calculatoare touch screen, scannere 3D și stilouri 3D, noțiunile teoretice devin palpabile, iar lecțiile ajung să fie experiențe fascinante, memorabile pentru copii.

Prezent la eveniment, Viceprim-ministru pentru Digitalizare din Republica Moldova, Iurie ȚURCANU, a anunțat că „țara noastră și-a trasat ca prioritate digitalizarea, transformarea digitală, utilizarea tehnologiei în toate ramurile societății. De aceea avem nevoie de oameni pregătiți, oameni care știu astăzi să îmbrățișeze lucrurile de mâine. Acest lucru este realizat de fapt prin intermediul acestui laborator, iar ambiția de a fi doar un prim pas ne bucură dublu, pentru că, în afară că este în perfectă aliniere cu toate prioritățile pe care le-am trasat împreună – de a ne digitaliza ca națiune – este implementat cu colegii noștri din România. Astăzi lansăm, sau punem niște semințe în generațiile viitoare care vor ține acest drapel al digitalizării  a națiunii noastre, de fapt – și vor continua întru noi generații”.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Galina RUSU, prezentă la inaugurare, a mulțumit pe această cale partenerilor români pentru implicarea în modernizarea sistemului de învățământ din Republica Moldova, subliniind importanța sporirii atractivității școlilor din țară, stimulării creativității elevilor și profesorilor și pregătirii noii generații pentru meseriile viitorului.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela CUTASEVICI, în locațiunea sa a menționat despre faptul că SmartLab este un instrument necesar oricărei școli, indiferent de profil. Echipamentele din laborator și softurile aferente pot fi folosite în orice materie, nu sunt destinate exclusiv orelor de informatică sau robotică. Ne dorim ca fiecare școală din municipiu să aibă un laborator digital inteligent. Acest lucru este posibil doar prin eforturi comune.

Andrei PAVALOI, șef adjunct al DGETS, a salutat inițiativa menționând că acesta este un nou concept ȋn ȋnvățământul municipal ce schimbă modul de predare și, cu ajutorul tehnologiei, oferă un spațiu de învățare deschis și inspiraţional, ce favorizează procesul educaţional centrat pe elev. Memorarea mecanică a unor noțiuni este ȋnlocuită, ȋn SmartLab, de stimularea creativității elevului și ȋncurajarea lui să ȋnțeleagă conceptele predate, cu ajutorul tehnologiei.

Margareta SÎRBU, Președinte al Consiliului Municipal Chișinău al Federației Sindicale a Educației și Științei în discursul său a relatat că alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ȋn secolul nostru, precum alfabetizarea funcțională. Printre cerințele angajatorilor sunt incluse, cu siguranță, competențele digitale. Iar noi trebuie să le oferim aceste cunoștințe, ȋncă de mici, din clasa I.

„Suntem onorați și extrem de fericiți să fim prima instituție de învățământ din Republica Moldova dotată cu un SmartLab. Mulțumim reprezentanților INACO pentru realizarea acestui proiect și sperăm că astfel de laboratoare să fie implementate cât mai curând și în alte unități de învățământ din Republica Moldova”, a subliniat Tamara PASAT, directoarea Instituției Publice Liceul Teoretic „Hyperion”.

Primul SmartLab din Republica Moldova a fost realizat printr-o donație de aproximativ 90.000 de euro făcută de Asociația INACO, cu sprijinul companiei daneze Shape Robotics. Laboratorul dispune de echipamente hardware și software destinate studiului în etapa de gimnaziu și liceu. Laboratorul integrează și soluții pentru copiii cu nevoi speciale, oferind un mediu de lucru sigur și prietenos. Echipamentele din laborator și softurile aferente pot fi folosite ȋn predarea oricărei materii și integrarea diferitor elemente de curriculă educațională.

Totodată, Echipa INACO  ȋmpreună cu profesorii și conducerea liceului, pot adapta soluțiile din laborator astfel ȋncât să corespundă nevoilor unității de învățământ.

Menționăm că alocațiile de la bugetul municipal pentru Instituția Publică Liceul Teoretic „Hyperion” . Pentru construcția anexei : 6 milioane dintre care au fost valorificate 2,6 milioane pentru construcția stadionului.