Prioritățile Consiliului Municipal al Elevilor pentru anul de studii 2022-2023

Astăzi 26 octombrie 2022, în incinta Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, 51 de tineri și tinere sau întrunit pentru a stabili prioritățile Consiliului Municipal al Elevilor pentru anul de studii 2022-2023 și pentru a analiza prevederile dreptului la educație și modalitățile prin care își pot face vocea auzită în școală și la nivel municipal. Ședința a avut drept scop informarea și depistarea principalelor probleme cu care se confruntă consiliile de elevi la nivel municipal și totodată asigurarea dreptului la opinie, libera exprimare, cât și dreptul de participare în procesul decizional.
💬Cu un cuvânt de salut a venit dl Andrei Pavaloi, Șef adjunct DGETS, care a menționat că Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău promovează politici și practici prin care susține participarea elevilor în procesul de luare a deciziilor la diferite niveluri. Este necesar ca vocea acestora să fie auzită și acest fapt să nu fie doar o sintagmă de trend. CME este o prioritate a DGETS și suntem deschiși la toate sesizările, la toate cercetările și studiile realizate de copii și tineri în legătură cu respectarea drepturilor lor.
📌Printre subiectele abordate în cadrul ședinței, s-au numărat: informații despre următorul mandat (2022-2023) și cum trebuie încurajați elevii să aplice; promovarea concursului de membru CNE; educația pentru sănătate în școli; perioada adolescenței și particularitățile specific acesteia; leadership și activism comunitar; oportunități de orientare în carieră, formarea dimensiunilor de personalitate prin tezaurul valoric al comunicării și relațiilor interpersonale stabilite.
‼️Menționăm că Consiliul Municipal al Elevilor este o structură reprezentativă și consultativă a elevilor pe lângă DGETS, care are ca misiune de bază valorificarea și exprimarea vocii elevilor. Consiliul reprezintă o platformă prin care elevii pot să-și facă vocea auzită referitor la toate aspectele vieții școlare. Totodată, consiliul este un mecanism prin care conducerea DGETS consultă opinia elevilor în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor educaționale.