Programul de formare: „Dezvoltarea competențelor ecologice și ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău”

În perioada 03-06 octombrie 2021, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova au organizat sesiunea de formare a conducătorilor și pedagogilor din instituțiile de învățământ primar și secundar, cât și din instituțiile extrașcolare/speciale, publice din municipiul Chișinău. Tema formării fiind actuală și utilă: „Dezvoltarea competențelor ecologice și ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău ”.

Programul de formare se va desfășura în 2 etape. În cadrul primei etape expertul internațional în problemele ecologice, Dr. Klaus-Dieter Mertineit a instruit 25 de cadre didactice în perioada 03-04.10.2021 și alte 25 de participanți în zilele 05-06.10.2021. Pe parcursul întregului program, vor fi desfășurate activități interactive, studii de caz, și, nu în ultim rând, analiza subiectelor de ecologizare cu implicarea participanților instruirii, care vor combina elementele teoretice cu ateliere practice.

Programul de formare are ca scop obținerea următoarelor rezultate:

  • Familiarizarea cadrelor didactice cu subiectele de dezvoltare sustenabilă, economie verde, educație pentru dezvoltare sustenabilă și școlile verzi;
  • Dezvoltarea capacităților de aplicare a acestor subiecte în domeniul de acțiune profesional și la luarea deciziilor;
  • Dezvoltarea capacităților didactice de predare a acestor subiecte, ca formatori, altor profesori într-un mod centrat pe aplicare.

În cadrul etapei a II-a de program, care este planificată pentru luna octombrie anul curent, formatorii instruiți în prima etapă vor împărtăși online cunoștințele obținute cu alte 350 de cadre didactice din municipiul Chișinău, asigurând astfel instruirea amplă în domeniul ecologizării și principiilor economiei verzi prin utilizarea procedeului de tip cascadă.

În baza formărilor realizate cadrele didactice vor include aspectele de ecologizare în curriculele diverselor discipline predate și vor putea participa la concursul de proiecte de ecologizare a instituției de învățământ pentru a beneficia de un suport financiar pentru implementare.

Programul de formare „Dezvoltarea competențelor ecologice și ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău” este organizat cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu finanțare din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).