Programul Național de alfabetizare digitală, etapa a II-a

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău aderă cu un interes deosebit la Programul Național de alfabetizare digitală, etapa a II-a


Rolul sistemului educațional este să pregătească copii care să înfrunte o lume aflată în rapidă transformare tehnologică, economică și socială, copii adaptabili și cu capacitate de a face față schimbărilor. Astfel, în scopul formării competențelor digitale ale educatorilor din municipiul Chișinău pentru elaborarea și gestionarea conținuturilor digitale, imaginilor, prezentărilor electronice, comunicarea sigură în spațiul online, inițierea în serviciile de bază Google pentru educație, în vederea asigurării unui demers didactic de calitate, la nivel de municipiu 2.375 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie (IET) s-au înregistrat pentru a participa la Programul Național de alfabetizare digitală, etapa a II-a.

În acest scop inițial au fost instruiți 35 de formatori regionali. Astfel, Formatorul regional Golubev Svetlana, reprezentant al DGETS instruit 34 de profesori de informatică din municipiu, care la rândul lor în format cascadă, vor asigura formarea cadrelor didactice din instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău.

Totodată, Programul Național de alfabetizare digitală, etapa a II-a, prevede atât formarea competențelor digitale ale începătorilor, cât și dezvoltarea și consolidarea competențelor digitale pentru deținătorii nivelului mediu de competențe digitale. Numărul total de beneficiari din municipiul Chișinău sunt: 315 de cadre didactice cu nivel începător, care urmează a fi instruiți offline și 2.060 de educatori cu nivel mediu și avansat, care vor fi instruiți online. Programul de formare este constituit din 90 de ore, dintre care 24 cu prezență fizică și 66 de ore de lucru individual.

Reiterăm că, Programul Național de alfabetizare digitală pentru cadrele didactice din învățământul general a fost lansat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pe parcursul anului 2020. În prima etapă a Programului au fost formate 20.045 de cadre didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal din țară. Etapa a II-a Programului Național de alfabetizare digitală este susținută de către UNICEF Moldova  cu suportul financiar al USAID Moldova.