Proiectul Internațional „Românii de lângă noi”

Parteneriatele asigură progresul instituțiilor de învățământ! Proiectul Internațional „Românii de lângă noi” – un frumos prilej pentru discuții, dezbateri și noi provocări împreună cu colegii din România și Ucraina în cadrul activității „Dor de demnitate, dor de unitate”

Astăzi, 14 aprilie 2022, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, municipiul  Chișinău, sub egida Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a găzduit întrunirea din cadrul Proiectului Educațional, Internațional „Românii de lângă noi”, inițiat de către Inspectoratul Școlar Județul Olt. Activitatea a fost dominată de emoții de nedescris alături de elevi, părinți și profesori de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul Proiectului educațional interșcolar transfrontalier. Aflat la etapa de interacțiune directă, prin intermediul vizitelor reciproce, proiectul a adunat mai multe cadre didactice din România, județul Olt, municipiul Slatina, precum și din Ucraina, regiunea Cernăuți și Odesa. În cadrul întrunirii au fost puse în discuție diverse strategii și planuri ce ar putea fi implementate în dezvoltarea procesului educațional școlar și extinderea unei colaborări eficiente.

Angela CUTASEVICI viceprimară a municipiului Chișinău, prezentă la eveniment, a  salutat călduros oaspeții și gazdele exprimându-și deschiderea pentru un dialog interactiv și o colaborare prodigioasă în continuare.

Natalia BULAT, Directoarea instituției a transmis un mesaj de gratitudine tuturor celor implicați în proiect, susținând valențele și evoluția procesului educațional de calitate în tot spațiul românesc, valorizarea verbului matern, precum și a tot ceea ce se numește patrimoniul național.

Proiectul „Românii de lângă noi”, aflat la cea de-a șasea etapă, a concentrat mai multe școli partenere, din diferite țări, în care se vorbește limba română: România, Bulgaria, Serbia, Albania, Ungaria, Ucraina, precum și Republica Moldova. În cadrul acestei etape, a fost realizată o activitate festivă, cu genericul: „Dor de Demnitate, Dor de Unitate”, organizată de coordonatoarea proiectului la nivel de instituție, dna prof. Ojog Angela, precum și întreaga Comisie Metodică Limbă și Istorie, promovându-se, în acest sens, valorile morale și culturale românești.

Implementarea acestuia a presupus următoarele obiective:

  • Promovarea valorilor morale, a ideilor de normalitate și toleranță în societatea românească;
  • Organizarea și promovarea de activități culturale și turistice, acțiuni civice în sprijinul conservării patrimoniului cultural, material, istoric, artistic și spiritual;
  • Implicarea elevilor din țările partenere în proiecte și programe educaționale;
  • Susținerea unor manifestări care au legătură cu tradițiile și obiceiurile românești și, în general, ale tuturor zonelor în care aceștia trăiesc.

Etapele proiectului au presupus următoarele activități:

  1. ,,Să plantăm un copac-simbolul trăiniciei românilor pe meleagurile acestea” (martie/aprilie 2021);
  2. „Scrie un răvaș unui prieten…” (iunie 2021);

III. Interviuri cu Aura Dobre la TVR Internațional (iulie 2021);

  1. Ziua Limbii Române în Serbia; (august 2021);
  2. „România suntem noi”(1 decembrie 2021);
  3. Vizite în țările partenere.

Aportul parteneriatelor strategice se manifestă prin:

  • Promovarea unei culturi colaborative inter-sectoriale și internaționale.
  • Dezvoltarea de abordări noi și inovatoare pentru creșterea calității și relevanței ofertei educaționale, de formare și pentru lucrul a actorilor implicați.
  • Asigurarea de sprijin personalizat, învățare colaborativă, gândire critică, resurse educaționale deschise, mobilitate educațională și alte metode inovatoare de învățare.
  • Crearea de legături între educația formală, învățarea nonformală și informală, formarea profesională, lucrul de tineret și conectarea lor prin dezvoltarea de competențe și calificări în prizma dezvoltării capacității organizaționale a elevilor și profesorilor.

Finalizarea proiectului ține de anul 2023, așadar, urmează desfășurarea și a altor activități educaționale. Schimbul de bune practici educaționale internaționale reprezintă a fi o colaborare dintre Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, Academia de Inovare și Schimbare prin Educație, precum și reprezentanți ai sistemului educațional din Carolina de Nord.

Menționăm că, acțiunile pregătite de organizatori în cadrul acestei colaborări sunt în desfășurare, iar odată cu finalizarea acestora, vom reveni cu o informație amplă, evidențiind scopul și finalitățile.

DGETS apreciază implicarea managerilor instituțiilor de învățământ pentru înalta responsabilitate în desfășurarea eficientă a evenimentului.