Psihologii Centrului psiho-socio-pedagogic al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău acordă asistentă psihologică refugiaților
Începând cu data de 25.02.2022, psihologii Centrului psiho-socio-pedagogic acordă asistentă psihologică refugiaților. La ora actuală, starea de bine, siguranța sau chiar viața le sunt puse la marea încercare. Teama, neputința, durerea, îngrijorarea profundă, sunt doar câteva dintre emoțiile pe care le resimt. Astfel, psihologii au în sarcina lor de a acorda asistență imediată pentru stabilizarea stării psiho-emoționale.
La fel zilnic se monitorizează climatul existent în centrele de cazare a refugiaților pentru a identifica persoanele care prezintă anumite limite de ordin psihologic pentru a fi redirecționate către serviciul medical sau asistență psihologică individualizată. În acest sens, se constituie echipele mobile formate din 43 de psihologii școlari care vor monitoriza, asista și referi pentru asistență beneficiarii care necesită o abordare de intervenție specifică.
Totodată, pe parcursul a trei zile s-a analizat care este funcționalitatea adaptativă a refugiaților și se trasează obiectivele de asistență suportivă într-o ședință de instruire a psihologilor din echipa mobilă de către psihologii din mediul academic în vederea acordării asistenței refugiaților în situație de criză.
Specialiștii psihologi depun tot efortul pentru a crea refugiaților un sens al siguranței, stabilizării emoționale în parteneriat cu rețeaua de suport social și medical.
28.02.2022