Recomandări de cărți pentru clasele a IX-a și a XII-a (nivel avansat)

DE VEGHE ÎN LANUL DE SECARĂ DE J.D. SALINGER

Deși (sau poate datorită faptului că) este învăluită de controverse și dezbateri aprinse, De veghe în lanul de secară este o lectură clasică pentru adolescenți. Cartea descrie o realitate brutală în care momentele de umor fin contrastează cu cele care descriu stări întunecate.

Holden Caulfield, protagonistul de 17 ani, este un personaj destul de neobișnuit. Deși inteligent, nu se bucură de succes în școală. Este cinic și îi vede pe toți din jurul său drept ipocriți, fără a-și da seama că el însuși cade uneori pradă acestui cerc vicios al falsității. Sentimentul lui de superioritate este doar un mod de a se proteja de o societate care are putea să-l rănească. Alături de Holden vei parcurge o călătorie spre descoperirea sinelui, în urma căreia amândoi veți ieși schimbați.

Pe lângă povestea lui Holden, romanul lui Salinger vorbește și despre felul  în care viețile americanilor au fost schimbate de cel de-al Doilea Război Mondial. O lecție de istorie, un îndemn de a nu-ți pierde niciodată optimismul și de a nu-ți trăda identitatea și personalitatea,  această carte clasică pentru adolescenți te va fascina, așa cum a fascinat milioane de cititori de la momentul publicării sale în 1951.