Reflectarea asupra sistemului alimentar din municipiul Chișinău și Japonia de către organizația internațională JICA

La 9 septembrie 2021, JICA a organizat un seminar online despre „sistemul de prânz școlar” în colaborare cu Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a consiliului municipal Chișinău.

Scopul principal al seminarului a fost de a împărtăși sistemul japonez, cunoștințele și experiența în domeniul nutriției și al sistemului de prânz școlar cu personalul cheie din instituțiile de învățământ general din municipiul Chișinău. La seminar au fost prezenți aproximativ 100 de participanți din școli publice, grădinițe, combinate etc.

Evenimentul a fost început și moderat de domnul Satoshi Sugimoto, reprezentant rezident al biroului JICA Ucraina. Cu cuvânt de salut a intervenit doamna Angela Cutasevici, viceprimar Chișinău. Dna Cutasevici a menționat că îmbunătățirea sistemelor de nutriție școlară în școlile și grădinițele din Chișinău este o preocupare cheie pentru Primărie și, prin urmare, a mulțumit JICA pentru marea oportunitate care oferă posibilitatea de a învăța sisteme avansate din Japonia.

În ceea ce privește situația actuală, domnul Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipiul Chișinău, a descris pe scurt provocările cheie cu care sa confruntat școlile și grădinițele din municipiu.

După aceea, o prezentare a actualului sistem de nutriție publică din Chișinău a fost făcută de doamna Coralia Babcenco, specialist principal DGETS. Prezentarea a inclus explicațiile unei imagini de ansamblu asupra sistemului și a problemelor și provocărilor sale, iar reformarea sistemului de prânz școlar a fost una dintre prioritățile din ultimii ani și, astfel, s-au făcut eforturi pentru a analiza și a găsi lacune exacte și priorități pentru a permite schimbări de la sistemele de tip sovietic la cele moderne. Hrana în instituțiile de învățământ din Chișinău este asigurată de patru combinate care oferă servicii alimentare pe baza meniului model pregătit timp de 10 zile și coordonat cu Centrul de sănătate publică.

Din partea japoneză, prezentările au fost făcute de doi lectori. În primul rând, Dr. Marika Nomura, consilier principal, JICA, a vorbit despre promovarea unei diete sănătoase pentru copii, explicând politicile, legile și măsurile relevante, inclusiv conceptul unic japonez de „SHOKUIKU” (educație alimentară și nutrițională).

În urma celor de mai sus, doamna Manami Maruyama, profesor de dietă și nutriție, școala primară Hananoki, a făcut o prezentare cu o privire de ansamblu asupra sistemului de prânz școlar japonez. Dna Maruyama a prezentat modul în care funcționează sistemul japonez de prânz școlar, inclusiv legile relevante, sistemul de achiziții publice, controale de calitate, planificarea meniului etc.

După prezentări, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, în special despre „SHOKUIKU” japonez (educație alimentară și nutrițională) de către reprezentanții părții moldovenești. Toți participanții au fost de acord că evenimentul a fost o oportunitate excelentă de a împărtăși cunoștințe și experiență în ambele țări.

În cele din urmă, concluziile au fost făcute de domnul Tomoya Yoshida, director adjunct al Departamentului Dezvoltare Umană, JICA. El a spus că JICA a apreciat eforturile mari depuse de partea moldovenească în reformarea sistemului de prânz școlar din orașul Chișinău și și-a exprimat speranța cu privire la consolidarea relației dintre cele două țări.

Articolul integral îl puteți găsi în link-ul de mai jos: https://www.jica.go.jp/ukraine/english/office/topics/210909.html?fbclid=IwAR12SjGXu0YUDlQPZdFNjjGovmNV2Ke_IK0dRW46GzAayuxfYH1KWuLs7ns