Săptămâna Culturii Rome „Amare Amala”

ℹ️📣În contextul Zilei Internaționale a Romilor (8 aprilie), Direcția Generală Educație, Tineret și Sport aduce la cunoștință publicului larg că în perioada 8-13 aprilie, în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Culturii Rome „Amare Amala”. Această săptămână este dedicată acțiunilor menite să celebreze cultura romani și să sensibilizeze opinia publică privind dificultățile cu care se confruntă comunitatea romă.
 
🗓Activitățile Săptămânii Culturii Rome vor debuta la data de 5 aprilie, ora 14:00, cu inaugurarea expoziției „Istoria și Cultura Romilor din Republica Moldova”, ce va avea loc în incinta Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, Turnul de Apă (str. A. Mateevici 60A). Această expoziție își propune să ofere publicului o incursiune în istoria și cultura romilor din Republica Moldova.
 
🗓În continuare, la data de 8 aprilie, ora 14:00, în incinta Casei Naționalităților (str. A. Mateevici 109/1, et. II, sala de conferințe), va avea loc lansarea monografiei „Bafta Romă a lui Pavel Andreicenco”. Acest eveniment reprezintă un moment important în eforturile de conservare și promovare a patrimoniului cultural al comunității romilor.
 
🏤Săptămâna Culturii Rome va culmina la data de 13 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din capitală, cu un târg de activități (ora 13:00 – 17:30) și concertul “Roma Music Evening” (ora 17:45) susținut de Moldovan National Youth Orchestra, alături de invitați internaționali. Acest eveniment va oferi o platformă de exprimare artistică și culturală pentru membrii comunității romilor, promovând diversitatea și bogăția acestei culturi.
 
‼️Obiectivul comun al tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea Săptămânii Culturii Rome este acela de a face un demers unitar asumat de întreaga societate civilă, de comunitatea romă, dar și de autoritățile statului pentru a promova cultura romilor, viața și activitatea lor, dar și a găsi căi optime de îmbunătățire a situației acestora la nivel național și internațional.
 
🌐Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale și veridice informații despre sistemul educațional din municipiul Chișinău, te invităm să ne urmărești pe canalul nostru oficial de Telegram – https://t.me/dgetschisinau