Săptămâna internațională a persoanele cu deficiențe de auz

Săptămâna internațională pentru persoanele cu deficiențe de auz în acest an este marcată în perioada 19-25 septembrie. Potrivit Federației Internaționale a Surzilor, tema pentru 2022 fiind „Building Inclusive Communities for All” („Construim comunități incluzive pentru toți”).

Astfel, fiecare zi a săptămânii are câte o temă:

19 septembrie – Sign Languages in Education (Limbajul semnelor în educație);

20 septembrie – Sustainable Economic Opportunities for Deaf People (Oportunități economice durabile pentru persoanele cu deficiențe de auz);

21 septembrie – Health for All (Sănătate pentru toți);

22 septembrie – Safeguarding Deaf People in Times of Crisis (Protejarea persoanelor cu deficiențe de auz în vremuri de criză);

23 septembrie – Sign Languages Unite Us! (Limbajul semnelor ne unește!);

24 septembrie – Intersectional Deaf Communities (Comunități intersecționale);

25 septembrie – Deaf Leadership for Tomorrow (Leadership pentru mâine).

Activități de marcare a Zilei internaționale a persoanele cu deficiențe de auz au fost desfășurate și la instituțiile de învățământ special din municipiul Chișinău.

Remarcabile au fost activitățile extracurriculare desfășurate cu implicarea elevilor, la care au participat copii, părinții și profesori instituțiilor speciale. În cadrul activităților, elevii din instituții au demonstrat abilități creative, fiind ghidați de cadrele didactice competente, care depun efort zi de zi în recuperarea discipolilor lor.

Aceste zile oferă oportunitatea de a sensibiliza încă o dată societatea civilă și de a reaminti tuturor că deficiența de auz nu este o piedică în realizarea scopurilor propuse.

Pe această cale, adresăm sincere felicitări colegilor, cât și tuturor celor care au contribuit la desfășurarea cu succes a evenimentelor, asigurându-i de respectul DGETS în activitatea de fiecare zi.

*Menționăm că în municipiul Chișinău sunt peste 80 de elevi cu deficiențe de auz, iar aceste zile vin să amintească despre nevoile comunității de hipoacuzici, dar și să stimuleze creșterea eforturilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz. Activitățile care se desfășoară cu această ocazie sunt axate pe solidaritate dintre oamenii cu deficiențe de auz și susținătorii lor.