Schimb de bune practici cu colegii Inspectoratului Școlar Județean Prahova
În perioada 28 februarie – 2 martie 2024 reprezentanții Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău și ai Instituției de Educație Timpurie nr. 225 în frumoasa colaborare cu Asociația Părinților IET nr. 225, din subordinea acesteia, participă la un șir de activități cu tema: „Mărțișorul – între tradiție, creativitate și Patrimoniul UNESCO”, desfășurate în județul Prahova, România.
Mărțișorul este elementul care apropie cele două țări participante în cadrul proiectului și suntem mândri de faptul că din 2017 acesta este inclus, de către UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Scopul proiectului are la bază realizarea unor contexte educaționale care să permită copiilor și cadrelor didactice formarea competențelor și abilităților specifice educației interculturale.
Activitățile proiectului educațional „Grădinițele prieteniei” au fost realizate la câteva instituții educaționale din județul Prahova, pentru a împărtăși experiențele valoroase și unde s-au desfășurat ateliere educaționale și spectacole artistice dedicate Mărțișorului. Printre activitățile de bază s-au numărat: „Legenda mărțișorului”, ateliere de lucru cu preșcolarii și cadrele didactice „Confecționăm mărțișoare”, programe artistice „Bine ai venit, primăvară!”, curs de formare „Învățarea integrată în educația primară și preșcolară a copiilor”, program artistic „Primăvara în grădinița noastră”, prezentare „Mărțișorul între tradiție, creativitate și patrimoniul UNESCO” etc.
În cadrul schimbului de bune practici, plus valoare și evident de un interes sporit a fost Cursul de formare „100 de limbaje ale copilului, de Loris Malaguzzi” prezentat de doamna prof. Viorica Preda, inspector general al Ministerului Educației.
Vizitele de lucru ale Schimbului de bune practici au culminat la cea mai modernă școală din România, unde alături de echipa Școlii Gimnaziale „George Enescu” din Sinaia, care oferă un climat deschis, într-un mediu educațional la cele mai înalte standarde, cu o bază materială de invidiat, condiții pe care și le-ar dori orice copil și părinte, cu cele mai moderne clase, cu mobilier nou, încălzire în pardoseală și table interactive, o sală de sport ultramodernă și plină de culoare, singura piscină dintr-o unitate școlară din România – toate puse la dispoziție de Primăria orașului Sinaia, din fonduri europene și locale, prin Proiectul „Sinaia 3.0.” Cu siguranță această instituție este „Visul și bucuria de a fi elev al Școlii Gimnaziale „George Enescu” și de a purta ținuta particularizată a școlii, realizată cu sprijinul Asociației de părinți. Totodată, Schimbul de bune practici a fost completat cu multiple întruniri de lucru cu: doamna prof. Ilona Rizea, inspector general Inspectoratul Școlar Județean Prahova, inspectorii școlari Cristina Petre, Mariana Ilie, Liliana Grigore, primarii municipiilor Câmpina, Poiana Vărbilău și Filipeștii de Pădure. Mulțumiri sunt aduse tuturor celor implicați în pentru invitație și găzduire.
Acțiunile Schimbului de bune practici se înscriu în schimbul de bune practici dintre România și Republica Moldova, în cadrul Proiectului educațional transnațional „Grădinițele Prieteniei”, prin parteneriatul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău, Asociației pentru educație, formare și cultură „Perfekt Info”, Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Direcției Generale Educație Strășeni, Grădiniței nr. 2 Filipeștii de Pădure, Grădiniței „Iulia Hașdeu” Câmpina, Grădiniței „George Enescu” Sinaia și Școlii Gimnaziale Vărbilău.
1.03.2024