Ședința de lucru cu referire la elaborarea meniului model (sezon vară-toamnă)

Astăzi, 13 aprilie 2022, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a organizat ședința de lucru cu referire la elaborarea meniului model (sezon vară-toamnă) pentru alimentația copiilor în instituțiile de educație timpurie din municipiul Chișinău.

Activitatea a întrunit membrii grupului de lucru și specialiștii DGETS.

  • Ședința a fost prezidată de Andrei Pavaloi, șef adjunct DGETS.
  • Meniul-model este elaborat de grupul de lucru format din conducătorii IET, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică și specialiști din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), în baza recomandărilor specialiștilor nutriționiști ai Agenției Naționale de Sănătate Publică și Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

Menționăm că noul meniu este mai variat, corespunde vârstei copilului, necesităților în energie şi elemente nutritive. Meniul model unic (sezon vară-toamnă) va include 3 mese principale şi o gustare (dejun, gustare, prânz, cină). Totodată, s-a ținut cont de compatibilitatea produselor alimentare.

Totodată, în cadrul ședinței s-a discutat ca Meniul model unic (sezon vară-toamnă)  să conțină un echilibru de calorii, proteine, lipide, glucide. Se recomanda în fiecare zi să fie cel puțin o porție de carne şi una de pește, pentru a le oferi copiilor proteinele de calitate superioară necesare în vârsta de creștere. Garniturile să fie bazate pe întreg sortimentul de legume tratate termic, să nu lipsească zilnic din meniul copiilor cruditățile. Ca băuturi: compot din fructe proaspete, limonade, ceaiuri (inclusiv din mentă și alte plante, ar fi o opțiune răcoritoare pentru vară), cacao cu lapte, chefir 2,5%, lapte covăsit, iaurt natural, este recomandată o diversitate a fructelor: mere, pere, caise, piersici, cireșe, zmeură, prune, struguri.

În scopul asigurării unui proces de alimentație calitativ în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar din municipiu, DGETS monitorizează respectarea tuturor normelor de organizare a alimentației copiilor.  Alimentația a fost și rămâne o prioritate absolută pentru DGETS.