Seminar pentru cadrele didactice cu tematica ,,Sindromul Burnout”

ℹ️Recent, Centrul psiho-socio-pedagogic al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a organizat seminarul cu tematica ,,Sindromul Burnout”. 

🧑‍🏫Activitatea a întrunit peste 98 de psihologi școlari din municipiu, fiind conceputa în exclusivitate pentru cadrele didactice, desfășurată în incinta Bibliotecii municipale ,,B. P. Hașdeu”.

💬În deschiderea sesiunii, Viorica NEGREI, șefa adjunctă a DGETS a menționat că profesia de pedagog impune un nivel ridicat de responsabilitate, ceia ce presupune o suprasolicitare intelectuală, emoțională și fizică, care poate genera în timp o epuizare profesională. 

▶️Menționăm că, DGETS asigură un suport continuu pe axa dublă a evoluției cadrelor didactice, prin organizarea sesiunilor de suport în ascensiunea personală și profesională. Zilnic cadrele didactice își trasează scopurile și traiectoria pornind de la necesitățile contextului școlar care frecvent este însoțit de subtitrări obstrucționiste în societate.

🆙️Buna dispoziție, echilibru emoțional, empatia, receptivitatea este semnătura profesională a dascălului, în diversele sale roluri, care necesită condiții și stimuli pentru o manifestare plenară în procesul instructiv-educativ. 

📌În cadrul ședinței plenare s-au analizat următoarele aspecte:

✅️Autenticitatea profesională, prim factor în stabilirea relațiilor de încredere și în studierea comportamentelor umane și a proceselor mintale. 

✅️Modalități de identificare a tipului de surmenaj și aplicații practice de asistență psihologică.

‼️Câmpul arderii profesionale, principii de delimitare dintre burnout, stres și neurastenie au fost subiectele de analiză în cadrul atelierelor practice cu implicarea invitatei Dnei CECAN Diana, psiholog clinician din cadrul BB Dializa.