Siguranța în trafic pentru copiii/ elevii din instituțiile de învățământ general din municipiul Chișinău

Scopul acestei inițiative comune este de a oferi copiilor un sprijin util în recunoașterea pericolelor și a comportamentului corect și de a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi are un rol crucial în protejarea copiilor, unul dintre cele mai vulnerabile grupuri de participanți la trafic. 

Copiii au nevoie de protecție și trebuie ghidați în adoptarea unui comportament preventiv atunci când traversează o stradă, când devin participanți la traficul rutier. Un rol crucial îl are fiecare dintre noi, șoferi, profesori și părinți deopotrivă.

În acest context, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău îndeamnă toți managerii instituțiilor de învățământ general din municipiu să desfășoare lecții deschise despre siguranța în trafic, în cadrul cărora elevii/ copiii vor fi familiarizați cu regulile de circulație rutieră, securitatea în mediul școlar, regulile de circulație cu trotineta, bicicleta și echipamentul necesar etc.

Copiii învață cel mai bine din practică, astfel Dvs. sunteți cei care joacă cel mai important rol în asigurarea siguranței lor, vorbindu-le despre educație rutieră ori de câte ori sunteți în stradă și susținând mesajele Dvs. prin comportamente sigure în stradă. Vă rugăm să le reamintiți mesaje de educație rutieră cât mai des.

Cum putem contribui la un trafic rutier mai sigur pentru copii?

Recomandări pentru părinți și nu numai:

  1. Explicați copiilor importanța respectării regulilor de circulație – învățând-i pe copii sa circule corect, îi puteți feri de necazuri!
  2. Supravegheați și învățați copiii să circule în siguranță, întrucât:
    – mai ales la vârste mici, nu au capacitatea de a face alegeri corecte și sigure când sunt în trafic;
    – obiceiurile riscante se deprind ușor, dar se corectează greu;
  3. Căutați să oferiți un exemplu de bună conduita rutieră – copiii imită întotdeauna comportamentul rutier al adulților!
  4. Când transportați copiii, folosiți întotdeauna dispozitivele de retenție (centuri de siguranța, scaune pentru copii omologate) – sunt singurele în măsură să asigure protecția eficientă a copiilor în caz de accident!
  5. Asigurați-va că locul de joacă ales de copiii dumneavoastră este izolat de traficul rutier – preocupați de joc, copiii nu țin seama de prezența vehiculelor și se expun astfel la accidente!
  6. Amintiți copiilor, cu vârste de până în 14 ani, că nu au voie sa circule cu bicicleta sau trotineta electrică pe drumurile publice – riscul de implicare în accidente este major, având în vedere complexitatea și intensitatea traficului rutier actual!
  7. Îndemnați copiii să poarte elemente reflectorizante. Acestea vor ajuta conducătorul auto să observe pietonul!

Ce ii putem învăța pe copii:

  • NU fugiți, dar nici nu prelungiți timpul de traversare și nu vă opriți fără motiv pe partea carosabilă!
  • NU traversați strada prin fața sau prin spatele autovehiculelor oprite în stație sau pe marginea drumurilor!
  • NU staționați pe bordura trotuarelor deoarece vă puteți dezechilibra și ajunge în fața mașinilor!
  • NU urcați, nu coborâți și nu deschideți ușile autovehiculului in timpul mersului!
  • NU vă deplasați cu rolele, skateboard-urile, hoverboard-urile sau trotinetele pe drumurile publice!

Dragi părinți, cum facem educație rutieră chiar de acasă? Ca părinte sunteți cel mai important exemplu pentru copilul Dvs.! Prin exemplele propriului comportament în traficul rutier în calitate de pieton, pasager și șofer, îi veți ajuta să deprindă abilități bune pentru siguranța lor rutieră, abilități pe care le vor aplica pe tot parcursul vieții. Aveți grijă de siguranța Dvs. și a copiilor Dvs., consolidând mesajele pe care le-am transmis astăzi. 

  • Învățăm copiii cum arată și ce reprezintă semnele de circulație importante.
  • Căutăm cărți și jocuri interactive care se referă la siguranța în trafic. Sunt multe variante pe la tot felul de librării.
  • Povestim copilului de ce este important să fim atenți pe stradă, indiferent de postura în care ne aflăm.
  • Căutăm cel mai bun scaun de mașină pentru copil. Nu alegem niciodată varianta ieftină pentru că prețul final s-ar putea să fie mult mai mare.
  • Ne punem întotdeauna centura de siguranță atunci când plecăm la drum. Copilul va vedea acest lucru și îl va considera un model de urmat.
  • Căutăm filmulețe interactive despre siguranța în trafic. Le urmărim împreună și povestim pe seama lor.
  • Simulăm o situație din trafic, prin intermediul jocului. Expunem părțile pozitive și cele negative, apoi căutăm împreună cele mai bune soluții.

Vă mulțumim pentru susținere și fiți în siguranță!