Stagiul de formare cu genericul ,,Formarea culturii alimentare la copii de vârsta preșcolară”

 
🎓Circa 300 cadre didactice, metodiști și angajați ai instituțiilor de educație timpurie din municipiul Chișinău participă pe parcursul a 2 zile la cursurile de formare la distanță, desfășurate de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău sub egida Primăriei municipiului Chișinău.
📌Instruirile sunt organizate în scopul îmbunătățirii procesului de alimentație și au următoarele obiective:
✅Asigurarea unei culturi a alimentației de calitate în timpul copilăriei necesare pentru o dezvoltare armonioase a copiilor;
✅Promovarea unei sănătăți optime și prevenirea bolilor cronice la viitorul adult;
✅Dezvoltarea unei culturi alimentare în instituțiile de educație timpurie.
💬În cadrul activităților, Angela CUTASEVICI, viceprimara municipiului Chișinău, a menționat importanța asigurării sinergiei acțiunilor întreprinse pentru a realiza obiectivul primordial de a dezvolta cultura unei alimentații corecte și variate copiilor. Totodată a subliniat faptul că educația privind stilul de viață sănătos în perioada copilăriei creează premisele câștigării unor deprinderi sanogene, care vor fi practicate pe toată durata vieții persoanei, favorizând menținerea unei bune stări de sănătate pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Copiii care învață de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii. În acest fel, investiția în educația pentru sănătate a copiilor are efecte peste generații, contribuind la dezvoltarea durabilă a națiunii.
📌Pentru desfășurarea activităților de instruire au fost selectați formatori naționali ce au o vastă experiență în elaborarea programelor alimentației corecte: Luminita Suveica – medic endocrinolog, doctor in științe medicale, master în sănătate publica, lector universitar la USMF „Nicolae Testemitanu” și Victoria Racu, medic nutriționist. Totodată în cadrul activităților au fost prezentate și Recomandările OMS pentru prevenirea obezității la copii:
✅Creșterea consumului de fructe, legume și cereale integrale;
✅Limitarea consumului de grăsimi, favorizarea consumului de grăsimi nesaturate;
✅Limitarea consumului de glucide;
✅Consumul de apă, în cantitate de 50-60 ml/kg corp (cu un total de 1-2 litri/zi), în funcție de greutatea corporală a copilului;
✅Stimularea activității fizice de minimum 60 de minute/zi.
▶️Este deja dovedit la ora actuală că alimentația joacă un rol important în promovarea şi menținerea stării de sănătate de-a lungul întregii vieți, o dietă nesanogenă jucând un rol important în determinismul a numeroase boli cronice cu incidenţă şi prevalentă în creștere alarmantă în rândul copiilor, precum și premisele diverselor boli cronice.
📢Menționăm că activitățile desfășurate în cadrul stagiului de formare sunt binevenite, iar beneficiarii la rândul lor vor disemina informația în format cascadă în instituțiile unde activează.