Susținem Excelența în Informatică: Nota 10 la Bacalaureat pentru tinerii talentați

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport vă informează că începând cu sesiunea de bacalaureat din 2024, candidații la examenul național de bacalaureat au oportunitatea de a solicita nota „10” (zece) la proba de examen la Informatică, din oficiu. Această facilitate este disponibilă pentru candidații care au demonstrat competențe deosebite în domeniul Informaticii, pe parcursul claselor a X-a până în a XII-a, obținând certificate/diplome recunoscute la nivel internațional în următoarele domenii cheie:

A. Limbaj de programare.

B. Structura calculatorului și rețele.

C. Baze de date.

Pentru a beneficia de această notă „10” (zece) din oficiu, candidații trebuie să dețină câte un certificat valabil pentru fiecare dintre cele trei domenii menționate mai sus. Lista examenelor cu recunoaștere internațională acceptate pentru acordarea acestei note speciale a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 1326/2023.

Această decizie a fost luată în contextul creșterii semnificative a interesului pentru domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și cu scopul de a susține elevii cu aptitudini deosebite în Informatică. Metodologia de acordare a notei „10” (zece) conține o listă a examenelor internaționale acceptate de către minister, cu un criteriu de bază fiind posibilitatea de a obține o confirmare oficială a competențelor din partea companiilor internaționale, care poate fi verificată de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

Până în prezent, nota „10” (zece) din oficiu la examenul național de bacalaureat a fost acordată liceenilor câștigători ai olimpiadelor naționale și/sau internaționale la disciplinele de studiu, precum și celor care au obținut competențe lingvistice certificate la nivel internațional.

Această nouă facilitate vine să încurajeze dezvoltarea competențelor în domeniul Informaticii și să recunoască eforturile și realizările elevilor noștri în acest domeniu în continuă evoluție.

Vă mulțumim pentru atenția acordată și vă încurajăm să explorați această oportunitate de a obține nota maximă în cadrul examenului de bacalaureat la Informatică.

Lista examenelor cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului informaticii, la promovarea cărora poate fi acordată nota „10” (zece), din oficiu, la proba de examen la informatică din cadrul examenului național de bacalaureat