Un nou parteneriat educațional cu noi perspective de bun augur pentru promovarea culturii lecturii

Astăzi, 27 septembrie 2021, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, reprezentată de Andrei PAVALOI, șef adjunct și Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu reprezentată de directorul general Mariana HARJEVSCHI, au semnat Acordul de colaborare întru promovarea culturii lecturii.

Parteneriatul educațional are perspective încurajatoare și își propune ca obiective generale asocierea părților în vederea promovării culturii lecturii, desfășurarea evenimentelor culturale (lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, vernisaje de pictură etc.), dezvoltarea și aplicarea programelor de lectură timpurie, diversificarea programelor de promovare a lecturii bazate pe creativitate și idei inovaționale, livrarea sesiunilor de instruire în domeniile IT în spațiile filialelor BM, pentru toți elevii/copiii din municipiul Chișinău.

Astfel, conform atribuțiile și competențele fiecărei părți, precum și dorința de a colabora în domeniul educației, culturii și transferului de bune practici/schimbului de experiențe inovatoare, prezentul acord de parteneriat prevede organizarea și desfășurarea în comun a diverselor activități  și proiecte de stimulare a interesului elevilor/copiilor de astăzi pentru lectura de plăcere, la nivel intra/inter instituțional.

Lectura trebuie să devină mai mult, tocmai pentru că nu contează câte cuvinte cunoaștem, cât de bine știm regulile gramaticale, câtă imaginație avem. Contează cum reușim să le armonizăm pentru a exprima și a ne exprima. Acest deziderat poate fi atins doar prin lectură, la rândul ei, un act de comunicare avizat, un model de construcție vie, expresiv, nuanțat, subiectiv. Comunicarea presupune înainte de toate, decodarea mesajului. Lectura impune acest transfer și formează cel mai ușor și cel mai repede competența de comunicare.

Pledoaria pentru lectură poate continua.