Ziua Copilului

Astăzi este ziua voastră, dragi copii! Ziua în care pretutindeni se organizează manifestări culturale, jocuri și distracții pentru voi. Astăzi noi, maturii, suntem purtătorii voștri de cuvânt. De aceea, adresându-mă adulților, țin să menționez că această zi a fost concepută ca zi de sărbătoare și este o ocazie să demonstrăm că fiecare copil este unic și că are nevoie de respect, de dragoste, de atenție și, mai presus de orice, are nevoie să fie auzit și ascultat. Este un prilej pentru noi, maturii, de a reflecta asupra rolului adultului în viața copilului și asupra impactului, pe care îl au adulții asupra dezvoltării copiilor.

Promovând în mod constant sensibilizarea față de cei mici și respectul față de drepturile lor îi ajutăm pe copii să fie actorii propriei lor vieți. Să promovezi dreptul la protecție, la sănătate, la dezvoltare armonioasă, dreptul la cultură și la educație, înseamnă, de fapt, să creezi condiții sociale, economice, culturale, la care să aibă acces copiii, căci cu toții merită să aibă șansa și posibilitatea să-și realizeze pe deplin potențialul lor, să crească sănătoși, în pace și cu demnitate.

Pe drumul devenirii voastre ca oameni, să descoperiți nebănuitele trepte ale cunoașterii şi ale fericirii împreună cu părinţii şi cu profesorii voştri, care să vă fie model de aleasă judecată, trăire şi demnitate umană.

Copii ce treceți prin şcoală ca printr-o ţară a luminii, sărbătoarea de astăzi ne uneşte pe toţi angajații din sistemul educațional într-o singură vibraţie şi dorinţă: să celebrăm copilăria, misterul care-l face pe om să fie om și care-l readuce la izvoarele încrederii și a păcii sufletești.

Cu acest prilej, Direcția Generală Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, de Ziua Internațională a Ocrotirii Copiilor, adresează sincerele felicitări tuturor copiilor! Vă urează la mulți ani cu soare, zâmbet și culoare!

Cu aparte respect și înaltă prețuire,
Andrei PAVALOI,
șef adjunct al Direcției Generale Educație, Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău