Ziua internațională a aerului curat pentru cerul albastru
Republica Moldova, împreună cu întreaga comunitate mondială, marchează astăzi, 7 septembrie, Ziua internațională a aerului curat pentru cerul albastru, desemnată în conformitate cu rezoluția Adunării generale a ONU din 19 decembrie 2019. Tematica anului curent este „Aer sănătos, planetă sănătoasă” și are obiectivul de a evidenția aspectele legate de impactul aerului poluat asupra sănătății umane, în special în perioada pandemiei COVID-19, precum și de a spori gradul de informare și conștientizare a societății referitor la importanța aerului curat pentru sănătate, economie și mediu.
Impactul asupra sănătății:
Aerul curat este important pentru sănătatea și viața de zi cu zi a oamenilor, în timp ce poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană și una dintre principalele cauze evitabile de deces și boli la nivel global. Poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă și are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.
Impactul asupra economiei:
Impactul aerului poluat asupra sănătății globale este estimat la 5,7% trilioane de dolari. De asemenea, are consecințe negative asupra economiei, productivității și turismului. Afectează pierderea biodiversității, provoacă acidificarea ecosistemelor solului și lacurilor și reduce producția de păduri și culturi – amenințând securitatea alimentară
Impactul asupra mediului:
Poluarea aerului este indisolubil legată de schimbările climatice. Deși rămân în atmosferă o perioadă de timp mult mai scurtă decât CO2, poluanții climatici de scurtă durată, cum ar fi metanul, carbonul negru și ozonul de la nivelul solului, au un impact excesiv asupra încălzirii globale. Reducerea acestora poate reduce viteza actuală de încălzire la jumătate. Și pentru că ozonul reduce creșterea plantelor și pădurilor, reduce și cantitatea de carbon care poate fi sechestrată – refuzând naturii cea mai elementară apărare.
În acest context Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău îndeamnă populația țării, să depună eforturi suplimentare de a proteja aerul atmosferic de impactul advers provocat de sursele staționare și mobile de poluare și a contribui la îmbunătățirea calității aerului pentru a avea un impact pozitiv atât asupra sănătății, cât și a mediului de trai și a ecosistemelor.
7.09.2021