Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Ce este Ziua Internațională a Siguranței pe Internet?

Această zi are ca scop creșterea gradului de conștientizare  pentru un Internet mai bun și mai sigur, în care tehnologie este folosită nu doar în condiții de siguranță ci și într-un mod responsabil, critic și creativ. Publicul țintă sunt copiii, tinerii, părinții, profesorii dar și industria și factorii de decizie, pentru a încuraja toate mediile să se responsabilizeze și să-și canalizeze eforturile pentru crearea unui Internet mai bun. 

Când se sărbătorește Ziua Internațională a Siguranței pe Internet?

În anul 2022, această zi se sărbătorește a doua zi de marți a lunii februarie. În acest context, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău îndeamnă toți participanții să devină pro-activi, să contribuie la dezvoltarea aspectelor pozitive ale Internetului, la creșterea gradului de conștientizare pentru un Internet mai bun și mai sigur, în care tehnologiile sunt folosite în condiții de siguranță, într-un mod responsabil, critic și creativ.

Cu toate că această dezvoltare contribuie considerabil la modernizarea procesului educațional, ea are și o latură negativă care se manifestă prin distribuirea conținutului și comportamentelor ilegale și dăunătoare care sunt în deosebi periculoase pentru copii și adolescenți.  Copiii sunt din ce în ce mai expuși la pericolele spațiului digital, printr-o gamă tot mai mare de dispozitive. Astfel, educația devine unul dintre cei mai importanți piloni în prevenirea diferitor forme de abuz online și pregătirea copiilor pentru interacțiunea cu lumea virtuală.

Astfel, în conformitate cu art. 135 al Codului Educației al Republicii Moldova, Planului complex de activitatea al  DGETS, în scopul  promovării utilizării sigure și responsabile a Internetului, instituțiile de învățământ vor organiza și desfășura activități  dedicate Zilei Siguranței pe Internet, în perioada 04-11 februarie 2022, cum ar fi:

  • Seminare/mese rotunde de formare a competențelor angajaților în domeniul securității și protecției copiilor/elevilor în mediul online;
  • Ore tematice pentru elevi în cadrul managementului clasei.

Acestea vor include activități de informare pentru elevi, cadre didactice, părinți, în cadrul cărora vor fi prezentate subiectele:

  • Neticheta;
  • Riscurile utilizării internetului prin plasarea conținutului cu caracter personal;
  • Expunerea relațiilor din cadrul familiei;
  • Pericolul grooming-ului;
  • Cyberbullying-ului;
  • Explorarea sigură a Internetului;
  • Gestionarea situațiilor neplăcute etc.

Totodată vă informăm, că în cadrul activităților on-line organizate cu părinții, se va pune accentul pe riscurile de contact și conduită în mediul virtual (hărțuire online, cyberbullying, sexting, abuz sexual, etc.) la care sunt expuși copiii.