Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internațional de World Heart Federation.

Astfel se dorește să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a populației globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Organizații de sănătate, societăți specializate în cardiologie, fundații, instituții guvernamentale şi de sănătate organizează, cu această ocazie, diferite manifestări, cum ar fi împărțirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferințe, pentru a informa populația asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global. Acțiunile organizate cu acest prilej își propun să evidențieze factorii de risc în afecțiunile cardiovasculare, precum și modul în care pot fi prevenite aceste afecțiuni.

În acest context, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău vine cu o recomandare pentru societatea civilă.

Inima muncește non-stop toată viața. Oferă-i respectul de care are nevoie în fiecare zi cu câteva obiceiuri simple a căror combinație unică de „ingrediente” satisface nevoile zilnice ale fiecărei inimi. Dacă i-am da ascultare, inima ne-ar spune exact ce vrea de la noi:

  • 30 de minute de mișcare pe zi pot preveni infarctul și accidentul vascular cerebral. Include sportul în rutina ta zilnică: urcă pe scări în loc să iei liftul, mergi pe jos ori de câte ori ai ocazia, înlocuiește mașina cu bicicleta. Activitatea fizică e o modalitate grozavă de eliberare a stresului și de control al greutății, ambele fiind riscuri majore în apariția bolilor cardio-vasculare;
  • Renunță la fumat și evită mediile în care sunt fumători; dacă renunți la fumat, într-un an riscul de a face o boală coronariană se reduce la jumătate, iar, după o perioadă va scădea la fel ca la un nefumător. Fumatul pasiv este la fel de dăunător, așa că nu sta în preajma celor care nu au reușit încă să renunțe;
  • Mănâncă multe fructe și legume proaspete, diverse cereale integrale, carne albă, pește, leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte soia) și mâncăruri sărace în grăsimi saturate; fugi de alimente procesate, evită, pe cât posibil, alcoolul și bea cât mai multă apă;
  • Ai grijă cu greutatea și redu aportul de sare, astfel încât să îți ții sub control tensiunea arterială și să reduci riscul de infarct sau accident vascular cerebral;
  • Verifică-ți regulat tensiunea, nivelul colesterolului și al glicemiei; toate aceste investigații îți pot oferi indicii despre eventualitatea unor riscuri cardio-vasculare, dacă valorile analizelor sunt altele decât cele normale.

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populația din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume bolile cardiovasculare.