Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor

Astăzi, 7 iunie 2021, este sărbătorită Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor.
Aceasta fiind adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, sub deviza „Salvează mâncare astăzi, pentru un mâine sănătos”.

Intenția nobilă fiind vine să sublinieze faptul că producția și consumul de alimente sigure au beneficii atât imediate, cât și pe termen lung pentru oameni, planetă si economie.„Siguranța alimentelor este o responsabilitate comună a consumatorilor, producătorilor și a funcționarilor autorităților, fiecare având rolul său în lanțul alimentului de la „fermă la furculiță”. Ziua mondială a siguranței alimentelor este o oportunitate pentru ca toate părțile implicate să crească gradul de conștientizare și să își întărească eforturile pentru a se asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure.

În acest context, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău a elaborat Meniul-Model unic care servește drept etalon pentru meniurile existente în grădinițe.
Acesta a fost întocmit cu participarea șefilor direcțiilor educație de sectoare, directorilor de grădinițe, în colaborare cu CSP și ANSA.

Pentru fiecare sector, meniul-model a fost întocmit pentru zece zile, după care se repetă, începând cu ziua întâi.
Grădinițele asigură zilnic fructe și legume proaspete, pâinea este doar din făină integrală, iar cantitatea zilnică de crupe, paste făinoase, grăsimi și sare au fost reduse.
Astfel, micul dejun al copiilor este format în mare parte din terciuri (din mei, orez, ovăz, griș, grâu sau hrișcă), nu lipsește ceaiul și pâinea cu unt. La prânz și cină în meniurile-model se regăsesc diferite tipuri de supe, carne de pui, de bovină, pește și legume.
Menționăm că Meniurile la toate sectoarele orașului sunt la fel, iar toate grădinițele oferă copiilor fructe proaspete la cel de-al doilea dejun.

DGETS promovează cooperarea și colaborarea pentru întărirea SIGURANȚEI ALIMENTELOR