Ziua Națională a Lecturii

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău aduce în atenția publicului faptul că pe data de 14 februarie, în ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru, va fi marcată Ziua Națională a Lecturii în Republica Moldova.

Scopul acestei zile este de a promova lectura, de a evidenția contribuția bibliotecilor, instituțiilor de învățământ, comunităților și factorilor de resort la stimularea interesului pentru cărți, dezvoltarea competențelor de cultură a lecturii și a culturii informației.

În acest sens, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport recomandă ca în săptămâna care include Ziua Națională a Lecturii (12-16 februarie 2024), și pe parcursul întregului an, să se organizeze activități culturale, sociale și educaționale menite să sublinieze importanța și rolul lecturii în societate, în special în formarea copiilor și tinerilor.

Astfel, încurajăm bibliotecile, școlile, liceele, organizațiile de tineret și alte instituții culturale să se implice activ în promovarea și susținerea lecturii, prin organizarea de concursuri de lectură, dezbateri, cluburi de carte, întâlniri cu autori, expoziții de carte, lecturi publice și alte activități creative care să încurajeze pasiunea pentru lectură.

Lectura nu numai că îmbogățește imaginația și cunoștințele individului, dar contribuie și la dezvoltarea gândirii critice, a empatiei și a creativității. Prin stimularea interesului pentru lectură încurajăm formarea unei societăți mai informate, mai empate și mai conectate la valorile culturale universale.

Sărbătorind Ziua Națională a Lecturii, ne reafirmăm angajamentul față de promovarea și cultivarea dragostei pentru carte și lectură în rândul tuturor membrilor comunității noastre.