Ziua Profesională a Istoricului

Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate.
Este dificil și totodată semnificativ ce face istoricul, căci el se străduiește să înțeleagă faptul și procesul istoric ca pe o chestiune existențială, încărcată de sens, iar pentru a face asta se detașează mai întâi de trecut, eliberându-l de proiecțiile prezentului, pentru a se reapropia într-o încercare de identificare cu el, de integrare a sa în destinul umanității. Istoria nu este de la sine înțeleasă, naturală ci presupune o inițiativă epistemică, culturală, spirituală. Intr-un fel, reconstruind-o, noi o creăm. Determinante sunt procesele, dar poate mai determinantă este viziunea noastră, depistarea și prezentarea realităților prin filtrul conștiinței noastre.
Stimați colegi, felicitări cu Ziua Istoricului! Călăuziți în continuare tinerii, luminați generațiile și fiți făclia ce nu va da uitării ISTORIA!
Cu aparte respect și înaltă prețuire,
Andrei PAVALOI,
șef adjunct al Direcției Generale Educație, Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău