Ziua Siguranței pe Internet

Astăzi, marcăm Ziua Siguranței pe Internet – #SaferInternetDay. Evenimentul este sărbătorit anual, în cea de-a doua zi de marți a lunii februarie și are drept scop conștientizarea cu privire la vulnerabilităților din mediul online, pe fundalul dezvoltării semnificative a activităților/serviciilor pe Internet, provocările din mediul online și preocupările actuale.

Digitalizarea serviciilor educaționale și implementarea masivă a tehnologiilor informaționale reprezintă o prioritate a Direcției Generale Educație Tineret și Sport. Din acest considerent, Ziua siguranței pe internet este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a importanței siguranței în mediul online și de a  vorbi despre metodele necesare protecției în mediul virtual, așa încât elevii, profesorii, copiii să utilizeze serviciile digitale cu o abordare de siguranță. DGETS se alătură campaniei internaționale de informare creată în jurul siguranței online, igienei rețelelor sociale și practicilor mai sigure pe internet pentru a ajuta elevii, profesorii, copiii să adopte un stil de viață digital cu încredere.

Evenimentul este marcat în circa 200 de țări, începând din februarie 2004 și are drept scop promovarea utilizării într-un mod cât mai sigur și responsabil în ce privește tehnologia online și telefoanele mobile, în special de către copii și adolescenți. 

De la prima ediție a evenimentului, participarea părților interesate a fost din ce în ce mai mare, determinând o creștere a gradului de conștientizare generală și un nivel ridicat al interesului în domeniul siguranței internetului.

Participanții alăturați evenimentului oferă publicului larg modalități de utilizare în siguranță a platformelor online, în special pe  rețelele de socializare, promovează siguranța online, educația în domeniul mass-media și igiena cibernetică printre utilizatorii de pretutindeni și îi îndeamnă  să profite la maximum de potențialul internetului de a reuni oamenii.

În context, de Ziua Siguranței pe Internet, DGETS Vă îndeamnă să revizuiți cele mai importante recomandări de securitate în mediul online:

  • Instalați soluții antivirus/antimalware eficiente și actualizate;
  • Mențineți browser-ul mereu actualizat și aplicați corecții de securitate;
  • Instalați cele mai noi update-uri pentru sistemul de operare și actualizați toate aplicațiile;
  • Activați autentificarea cu doi factori pentru conturile și sistemele dvs. și utilizați parole unice și sigure;
  • Evitați să deschideți atașamente și link-uri spam de pe email, acestea pot deschide site-uri malițioase; 
  • Evitați acordarea privilegiilor de administrator aplicațiilor ce nu inspiră încredere;
  • Descărcați aplicații din surse oficiale; 
  • Evitați conectarea la Hotspot-uri și WI-Fi necunoscute, accesibile public. Acestea nu oferă siguranță, pot expune traficul și detaliile dvs. private de conectare; 
  • Familiarizați-vă cu tehnicile comune de inginerie socială.